Door Sarah Famke Oortgijsen

Foto via Iamsterdam

De festivalzomer is voor de tweede keer op rij grotendeels gecanceld, ons land steekt donkerrood af op de kaart van Europa en de clubs zijn na een korte, vlammende wederopstanding weer gesloten. Kortom: er kan een heleboel niet, maar wat kan er wél deze zomer? Gelukkig kreeg een groot deel van de Nederlandse bevolking inmiddels minstens één prik en staat er dankzij creatieve oplossingen en doorzettingsvermogen van organisatoren weer genoeg op stapel. Dus, voor wie de steeds veranderende kleurcodes en reisadviezen aan zich voorbij laat gaan: vakantietips in eigen land. Een reeks plekken en activiteiten die je nét een beetje dat festivalgevoel geven.

Hier kijk je deze zomer films in de open lucht

Wie denkt dat Into The Great Wide Open een muziekfestival is heeft het mis, of liep jaar in jaar uit de ijssalon in de Dorpsstraat voorbij, waarachter zich Podium Vlieland schuilhoudt. Daar worden in samenwerking met International Film Festival Rotterdam films vertoond die zich bevinden op het grensgebied van film, kunst en muziek. Die samensmelting van disciplines is gelukkig ook buiten het festival en het eiland te vinden. Als tussentijds zoethoudertje: vijf tips voor tijdelijke buitenbioscopen in het hele land. Bonus: de film(programma)s hebben, net als Into The Great Wide Open, allemaal een relatie met muziek, festival, of de natuur. Films kijken mét festivalgevoel, dat smaakt naar meer.

Focus op het dak

Focus Filmtheater, Arnhem, 22 juli t/m 5 september, €10,50

Op de bovenste verdieping van Focus Filmtheater in Arnhem bevindt zich wel een hele bijzondere zaal: het dak ontbreekt. De hele zomer worden hier in de open lucht films geprogrammeerd. Het programma bestaat zowel uit nieuwe releases (Druk, Petite Maman) als uit (moderne) klassiekers (Drive, The Blair Witch Project) en een deel van de films is onder de noemer ‘Je kunt het dak op!’ door bezoekers aangedragen. Voor de muziekliefhebber valt er ook genoeg te kiezen, met vertoningen van Jazz on a Summer’s Day, Sound of Metal, Tina, 24 Hour Party People, Straight Outta Compton en Paolo Conte, It’s Wonderful.

Meer info

Buitenbios Verkadefabriek

Verkadefabriek, Den Bosch, 1 juli t/m 4 september, €10,50

Sinds vorige maand vertoont de Verkadefabriek elke dag een andere film onder de sterrenhemel. Het programma is even eclectisch als gevarieerd. Je kunt je onderdompelen in het verborgen leven van bomen (The Hidden Life of Trees), misschien wel dé concertregistratie der concertregistraties kijken (Stop Making Sense) en je verdiepen in katten (Cat Video Fest 2021) of de meest rijke natuur ter wereld (Madagascar). Daarnaast een brede keur aan klassiekers, publieksfavorieten en premièrefilms. Muziekliefhebbers kunnen naast het eerder genoemde Stop Making Sense ook kiezen voor Paolo Conte, It’s Wonderful, Summer of Soul, Sound of Metal, Respect (mét live muziek door Lapa Loca), of keihard meezingen met de sing-a-long versie van Mama Mia! Here We Go Again.

Meer info

Sunsets

Eye Filmmuseum, Amsterdam, 20 t/m 25 augustus, gratis

Op het grasveld achter het futuristische gebouw van Eye, dat iedereen die Amsterdam weleens met de trein bezocht heeft zien liggen aan de overkant van het IJ, worden een week lang bijzondere films vertoond. Ze zijn onderdeel van de filmprogramma’s die lopen in Eye, met thema’s als klimaatverandering (Waterworld), Film Noir (The Night of the Hunter) en vrouwelijke makers (The Piano). Speciale tip: op 20 augustus wordt Cha-Cha vertoond, in fonkelnieuw door Eye gerestaureerde versie. De film schetst een woelig tijdsbeeld van de rauwe Amsterdamse punk en new wave scene eind jaren zeventig met in de hoofdrollen Herman Brood en Nina Hagen.

Meer info

Bosbios

Buitenplaats de Hoorneboeg, Hilversum, 6 augustus t/m 11 september, €17,50

Filmplatform Cinetree organiseert samen met Buitenplaats de Hoorneboeg een heuse bosbioscoop. De films op het programma hebben één ding met elkaar gemeen, en dat is dat ze stof tot nadenken bieden. Of zoals ze het zelf zeggen: films die iets in je wakker maken (zoals I am Greta), waar je hart warm van wordt (denk aan Captain Fantastic) of die je anders naar de wereld laten kijken (bijvoorbeeld Down to Earth). Elke avond wordt het verhaal van de vertoonde film van context voorzien of uitgediept met een omlijstend programma, zoals muziek of een korte lezing. Er kan bovendien geborreld en gegeten worden; alles op het menu komt direct uit de moestuin.

Meer info

Pleinbioscoop

Wilhelminapier, Rotterdam, 11 t/m 29 augustus, €11

Pleinbioscoop, normaliter jaarlijks op het Museumplein in Rotterdam, meets LantarenVenster en vindt dit keer plaats op de kop van de Wilhelminapier, bij het iconische Hotel New York. Kies een plek op het veld of laat je bedienen op het terras. Naast filmklassiekers en nieuwe releases zijn er ook thema-avonden, waarvoor verschillende mensen, groepen en collega-bioscopen werd gevraagd een programma samen te stellen. Denk aan een avond voor doven en slechthorenden, een film met een gay thema en een spoken-word performance.

Meer info

Pluk de Nacht

Stenen Hoofd, Amsterdam en De Nijverheid, Utrecht, 25 augustus t/m 12 september, €11,50 inclusief drankje

Het jaarlijks terugkerende fenomeen strijkt weer neer in Amsterdam en Utrecht, zij het in compactere versie. Het recept blijft verder hetzelfde: films kijken in de open lucht, vanuit de vertrouwde strandstoelen. De openingsfilm El Planeta is er in ieder geval al eentje om naar uit te kijken. De rest van het programma wordt 10 augustus bekendgemaakt, maar je kunt films verwachten die hoge ogen gooiden op internationale festivals maar desalniettemin de Nederlandse bioscopen nooit bereikten.

Meer info