Deze maand werkte componiste Sarah Neutkens op uitnodiging van Into The Great Wide Open op Vlieland aan nieuwe muziek. Het materiaal dat ze samen met de gastmuzikanten maakte ziet binnenkort het levenslicht, maar een voorproefje is nu al te beluisteren. Speciaal voor de aankomende feestdagen schreef Sarah twee composities voor saxofoniste Kika Sprangers, die ervoor zullen zorgen dat je er ook deze kerst warmpjes bij zit. 

Beeld door Tom van Huisstede.


Eindelijk voel ik mijn voeten weer! Wat een week. De eerste week van december is ongetwijfeld een van de leukste, drukste en grondigst gedocumenteerde weken van mijn leven geweest: op uitnodiging van Into the Great Wide Open heb ik een week lang nieuwe muziek mogen schrijven en opnemen met Kika Sprangers, Berend Dubbe, Hampus Lindwall en het Nederlands Kamerkoor. Als rasechte Brabander was ik natuurlijk wel sceptisch: gaat dat wel wat worden, muziek schrijven op zo’n kil en koud eiland, tussen al die noorderlingen? Na een dag wist ik het antwoord al: ja, dat gaat zeker wel iets worden. In de stukken heb ik geprobeerd de vrijheid, soberheid en eenzaamheid te vangen van een winters Vlieland en de musici hebben daar ieder op zijn of haar eigen manier op bijzondere wijze vorm aan gegeven. Het klinkt een beetje als een cliché als ik zeg dat ik tijdens die week ontzettend veel heb geleerd, maar ik kan er niet omheen. Hoe het is om op een schip te slapen en er iets te laat achter te komen dat ik misschien wel zeeziek ben, hoe het voelt om me helemaal onder te dompelen in de muziek in complete isolatie, hoeveel onzinnige dingen ik ga uitkramen zodra ik een zendertje op mijn trui geplaatst krijg, hoe straf een bak percolatorkoffie kan zijn, hoe onwijs gezellig het is om met de crew van Into The Great Wide Open te werken en hoe lang je eigenlijk nog in de kou kan staan zonder dat je dood neervalt (voorheen dacht ik dat ik niet voorbij de drie minuten kou zou komen, dus we zijn al een stap verder).

Speciaal voor Kerstmis schreef ik voor Kika Sprangers een compositie, Great Light. In tegenstelling tot de andere stukken is dit stuk warm en eindigt het in majeur, iets dat in mijn stukken niet echt bepaald vaak voorkomt (de sombere zuurpruim!). De single ‘ITGWO Sessions: Sarah Neutkens & Kika Sprangers’ met daarop de stukken Last Call, Cleaning the Bar en Great Light komt volgende week pas uit, maar jullie kunnen de single alvast exclusief via SoundCloud beluisteren. Vanaf 22 december is de single te beluisteren via alle online platforms: Spotify, iTunes, Apple Music, Amazon, Deezer, et cetera. Veel luisterplezier en fijne feestdagen!

Sarah