Door St. Paul

St. Paul is een diskjockey met zendingsdrang, gezegend met een gouden pennetje bovendien. Op gezette tijden post hij hier verhalen-met-soundtrack over Into The Great Wide Open. Stukken over de boot, het strand, vreemde vogels en belevenissen rondom het festival waar dj St. Paul van meet af aan deel van is. In deel drie geeft hij een kijkje in de wondere wereld tussen twee optredens, van een kreeft die rek- en strekoefeningen doet tot een "gesprek" tussen de zanger van Foxygen en de manager van Daughter.


In St. Paul’s Boutique is het vandaag 1 september 2017. Terwijl de zon langzaam haar blik afwendt, worden de eerste biertjes opengetrokken en begint het stoofvlees van Amaro aan de dagelijkse zegetocht richting festivalmaag. Dat is tegelijkertijd precies het moment waarop je als dj van Het Sportveld begint met draaien. God wat hou ik van dat voorspel, het behoedzaam infiltreren van de gedeelde beleving. Er hoeft nog niet gedanst te worden en dat biedt ruimte voor heel andere platen. Mensen zijn dieren. Conditionering is alles. Hier worden de zaadjes gelegd voor de massale ontlading van de nacht. Nu veroveren dus, die harten. En niet meer teruggeven.
 
Wanneer Al Green over Love & Happiness zingt hoor ik achter mij een licht panisch gegil. Op het sportveld van Into The Great Wide Open draai je vanaf het podium en dat biedt een vrij unieke inkijk op de wondere wereld tussen twee optredens. Herinneringen gaan uit naar Charles Bradley die even uitpuft op een van de flightcases. Ben Howard die vreest voor een tweede Beatlesmania en een afzetting (lees: lullig lintje) rondom de backstage eist. Een kreeft die rek- en strekoefeningen doet. 

Foto: Robin Alysha Clemens

Dit keer is het de zanger van Foxygen die voor de helft nog getogen in zijn stage-outfit en met het hoofd vol schmink het interbellum opluistert door een “gesprek” met de manager van, de volgende band, Daughter.
 
Zanger Foxygen: 'Has anybody seen my clothing hook?'
 
Manager Daughter: 'No, go away'
 
Zanger Foxygen: 'But, I just performed here'
 
Manager Daughter: 'Fuck off!'
 
Zanger Foxygen stamelend: 'You don’t understand, I’m the singer with Foxygen and I left my clothing hook on stage'
 
Manager Daughter: 'Fuck you ánd your clothing hook!!'
 
Ondertussen heb ik snel op het terrein wat popcorn besteld. Favoriete artiesten zijn voor mij superhelden en het schijnt een oude Marvel-wet te zijn dat superhelden ons het meest aanspreken wanneer ze menselijk gedrag vertonen. Dat maakt de zanger van Foxygen tot mijn überheld. Een half uur geleden zong ie nog stoer en zelfverzekerd “follow the leader” over “hot fun in the summertime” en nu verlaat hij het podium met de grootste pruillip ooit waargenomen op Vlieland. Zonder klerenhanger. 
 
Ook dat is Into The Great Wide Open.