Rare tijden, nietwaar? Je doet er niets aan, het is wat het is, et cetera. Maar juist nu is er behoefte aan contact, en aan muziek en kunst om deze periode mee door te komen. Daarom vertellen dezen en genen vanuit de contreien van the great wide open de komende tijd over de zaken die hen nu bezig houden en helpen om de gedachten te verzetten. Vandaag: chef pr en Afterpartees-zanger Niek Nellen.

Ik bedacht laatst dat het decennia geleden is dat we met zijn allen waarlijk in hetzelfde schuitje zaten. Ik sprak gisteren mijn buurvrouw van 95 (op gepaste afstand) en die zei: ‘de laatste keer dat ik de stad zo leeg heb gezien, was met de oorlog’.

Normaal reis ik voor mijn werk naar Amsterdam en Breda met de trein. Gek genoeg mis ik de trein. Beetje lezen, beetje werken (kuch), beetje muziek luisteren - daar kom ik nu gek genoeg niet zoveel aan toe.

Nu zit ik thuis, samen met mijn vriendin. Ik houd van haar, maar ik word wel een beetje gek van het feit dat ik al twee weken overwegend met dezelfde persoon praat. ‘Schat, ik denk dat we met andere mensen moeten gaan praten’, zei ik laatst tegen haar. Verder is het niet erg om thuis te zitten. Na het werk kun je meteen gaan koken, gamen, wandelen of wat dan ook.

Om het samen thuiswerken te bevorderen hebben we een tip van internet opgevolgd: we geven onze fictionele collega Davey de schuld van alles waar we ons aan ergeren. ‘Godverdomme, Davey heeft weer de melkglazen op het aanrecht laten staan’. ‘Jezus, Davey laat overal kleren slingeren’.

Ik mis vooral ook repeteren met de band. We zijn bezig aan ons derde album, maar dat wordt nu wat bemoeilijkt door de epidemie. Repeteren via Skype was niet zo’n succes.


1. Marbula One
Alle sport is gecancelled. Nu boeit sport me niet zoveel, maar over sport lullen met vrienden doe ik graag. Sinds kort kijken we met zijn allen Marbula One en het is fascinerend.

De race van afgelopen weekend. De inhaalactie van Snowy is nu al legendarisch.

Wat is dat dan? Nou, het is Formule 1 knikkerracen met een gigantisch hoge productiewaarde. Echte teams, flashy graphics, professioneel commentaar, gigantisch uitgebreide statistieken en een eigen Wiki met informatie over alle teams, rankings en vooral ook achtergrondverhalen en origin-stories van alle racers.

Het is heel makkelijk om je emotioneel heel erg te investeren in een team. Ik ben voor de O’rangers en ze doen het redelijk goed de laatste tijd. Mijn broertje Bas is voor de Limers, die hebben het echt heel zwaar deze competitie. Maar zoals Cruijf altijd zei, zolang de bal rond is kan er gescoord worden. Of zoiets.

De knikkerbanen worden gemaakt door een jongen uit Nijmegen genaamd Jelle. Hij is een genie. Een waar genie.

Een paar saillante details over Marble Racing:
- iedere team heeft zn eigen fanclub (met hun eigen stadionliederen).
- ieder team heeft dus een uitgebreide origin story en verhaallijn. Het is echt ongelofelijk hoe uitgebreid die zijn.
- wanneer er een knikker stilvalt, komt er een ‘safety marble’ de baan op net, als bij echte F1
- je kunt gokken op Marble Racing.
- de fans zijn zeer heftig en er ontstaan online vaak verhitte discussies.

- F1 heeft officieel toestemming gegeven voor het gebruik van de naam ‘Marbula One’.
- Jelle maakt over de hele wereld professionele knikkerbanen en host al jaren knikker olympics op zijn Youtube kanaal met o.a. knikker verspringen, knikker sprint etc.

Dus ben je een sportfan, en heb je de komende tijd niks te kijken, verdiep je dan in Marbula One. Deze zaterdag is een spannende race op de Razzway van de Raspberry Racers.

2. Metal luisteren
Ik ben groot fan van het eenmans black-metal project Spectral Lore uit Griekenland. Daar luister ik nu veel naar. Albums van rond de twee uur lang, met heel veel geschreeuw en een paar mooie stukken.

Ik raad dit album aan. Als je het mooi vindt, overweeg dan dit album te kopen. Ze hadden het al zwaar in Griekenland.

3. Veel sci-fi lezen
Ik merk dat het goed is om boeken te lezen waarin een crisis of ramp centraal staat. Dat relativeert alles een beetje. 

Ik ben op dit moment de geniale Chinese sci-fi trilogie The Three Body Problem aan het lezen. Dit gaat over een alien invasie en hoe de wereldleiders van aarde daar mee omgaan. Het geniale aan het concept is dat we weten dat de aliens er aan komen, maar dat het nog 400 jaar duurt voordat ze hier zijn (want de ruimte is heel groot). Dat geeft de aarde dus heel veel tijd om voor te bereiden, maar ook veel tijd om in paniek te raken.

Deel twee en drie van de trilogie zijn nog beter. Het woord episch wordt te pas en onpas gebruikt, maar deze boeken zijn waarlijk episch. Cixin Liu won voor dit boek een Hugo Award (zeg maar de Pulitzer Prize voor science fiction). Aanrader als je een spannend, slim boek wilt lezen met GROTE ideeën.

4. Eet veel soep
Ok, stiekem nog een hele korte. Eet genoeg soep. Soep is goed voor de ziel en zaligheid. Je geestelijke gesteldheid stoelt op een goede kop soep zo nu en dan.

Stay safe allemaal.


Achter andere voordeuren vonden we meer POST aan huis verhalen, namelijk die van Amber Arcades, Sophia Bulgakova, Philip Vermeulen, DJ St. Paul, Eva Laurillard, Vera Siemons, Willem Smit en Maire Haverkort