Het programma van Into The Great Wide Open 2019 onderzoekt de toekomst. Kunstenaars is gevraagd het thema Possible Futures uit te werken, low en high tech, analoog of digitaal, maar telkens met als doel op een andere manier naar ons en onze omgeving te kijken. Dit pamflet van de kunstredactie is een eerste verkenning van het thema. 

Er lijkt op dit moment geen ontkomen aan: de wereld zoals we hem kennen is aan het veranderen. Twee parallelle ontwikkelingen beginnen zich in volle omvang te tonen. Aan de ene kant zien we een ecologische wending, waarbij overmatige CO2 uitstoot, smeltende polen, plasticsoep, en uitstervende diersoorten ons welkom heten in het Antropoceen: het tijdperk waarin onze blijvende invloed op de aarde duidelijk wordt. Aan de andere kant zien we een ontwikkeling die zich afspeelt op onze netwerken waar data-driven marketing en sociale media ons dagelijks brood zijn en dit land eerder bestuurd lijkt te worden door de cowboys uit Silicon Valley dan door onze eigen mensen in Den Haag.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Technologie lijkt bij deze problemen zowel oorzaak als oplossing te zijn, toch waken wij - met de Wit-Russische internetscepticus Evgeny Morozov in gedachten - voor die droom dat technologie al onze problemen zal verhelpen en de wereld in een ‘frictionless and trouble-free zone’ zal doen veranderen: voor alternatieve en originele oplossingen voor een betere wereld, moet niet de waarde van imperfectie vergeten worden. Het bereik van creativiteit, onafhankelijkheid en eigenwijsheid is moeilijk te overschatten.

Met dit in gedachten is de kunstredactie een serie uitdagende gesprekken aangegaan met creatieve en transdisciplinaire labs om verbeelding tastbaar te maken. We zochten hierbij naar reële werkvragen, kritische bespiegelingen maar ook escapistische, imaginaire, ontwijkende of ondermijnende antwoorden. Zo zijn er verhalen verzameld: verhalen van ontwerpers en kunstenaars, maar ook verhalen van verhalenverzamelaars, van curatoren die zelf weer verzamelen, en verhalen van samenwerkende collectieven of eenlingen die zich bezighouden met aanverwante thema’s. Tezamen vormt dit een optelsom van invalshoeken, wat helpt om het veld in kaart te brengen en om op een andere manier naar de toekomst te kijken. 

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Dit maakt de weg vrij voor een rijke verzameling aan beelden, werken, onderzoeken, verhalen en acties verspreid over het eiland & beyond. Low tech, high tech, analoog en digitaal met als doel op een andere manier naar ons en onze omgeving te kijken: wat zijn onze ‘Possible Futures’?

- Eerste namen -

Op Here Comes The Summer verkennen Claudy Jongstra, Telemagic en curator Alice Smits van Zone2Source het thema vast. Ze benutten daarvoor hun eigen werk in een art talk. Alle informatie is hier te vinden.