Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde het Duitse leger drie bunkercomplexen op het eiland. De afgelopen jaren werd Stelling 12H, het enige intact gebleven complex, letterlijk en figuurlijk aan het licht gebracht. In de bunkers en de verbindende loopgraven huist nu het Bunkermuseum, dat aandacht geeft aan de Oorlog op Vlieland. Daarnaast is de Stelling een ideale plek om dingen te maken en op te nemen. Muziek, bijvoorbeeld. 

Het Amsterdamse indiecollectief Personal Trainer maakt daar dit jaar dankbaar gebruik van. Zij nemen als Personal Trainer & The Industry in de week van het festival een album op in het complex. De afgelopen maanden stuurden initiatiefnemers Willem Smit, Casper van der Lans en Kilian Kayser demo’s naar allerhande gasten. Op hun beurt breidden zij de schetsen uit tot min of meer volledige liedjes. 

Het gezelschap reist het weekend voor het festival per zeilboot af naar Vlieland. Op de boot wordt al gerepeteerd, op de Stelling opgenomen. Het gezamenlijke album komt na het festival uit samen met een documentaire door de bandleden zelf. Op zaterdagavond om 18.00 uur licht de groep in de Bolder al een tipje van de sluier op. 

(tekst gaat door onder de foto's)

De gasten van het Personal Trainingskamp zijn:
Arie van Vliet is eigenaar van de droogste praatzangstem van Rotterdam. Hij was lid van Boring Pop en Yoshimi, maar treedt nu vooral op met Lewsberg, ook op Into The Great Wide Open. Arie is groot fan van de Rotterdamse cultauteur Robert Loesberg en bijna net zo cynisch als hij. 
 
Cees Paris is zanger van Steve French, dat sinds kort grossiert in Strokes-eske garageliedjes op de grens van nonchalant en ongemakkelijk. Cees speelt de hoofdrol in een videoclip met choreografie, maar die wilde maar niet viral gaan. 

Ian Cleaver leerde als vijfjarige trompet spelen bij het harmonieorkest van de Jordaan. Vier later kwam hij in aanraking met jazz en the rest - zoals men dan pleegt te zeggen - is history. Zo won hij drie jaar geleden op twintigjarige leeftijd het prestigieuze Prinses Christina Concours. 

Jaap van der Velde is bassist van The Homesick, misschien wel de beste band van Dokkum. Hij speelt ook in Korfbal, misschien wel de beste band van Dokkum. En dan heeft hij met JaapJaapJaap ook nog een experimenteel soloproject. 

Lena Hessels is de kroonprinses van de Nederlandse avant-garde. De dochter van The Ex’ Terrie Hessels, all the way from Wormerveer dus, debuteerde vorig jaar met Billow, dat ze na haar eindexamen opnam in de befaamde ‘witte villa’. Thurston Moore is fan. 

Marnix Visscher is WAND-fan van het eerste uur, eenvierde van garageband Korfbal en eenvijfde van psychformatie Price, dat voorheen Creepy Karpis was. Met wortels in Dokkum dus, maar dat spreekt voor zich. 

Pip Blom speelde in een alweer grijs geworden verleden een van haar weinige akoestische soloshows op Into The Great Wide Open. Toen had ze ook al een neusje voor rafelige indie, maar kon niemand nog bevroeden dat ze haar Road To Glastonbury zo snel zou afronden. 

En zo vertrokken de eerste Personal Trainers van Amsterdam naar Vlieland.