Op Into The Great Wide Open is eten al jaren meer dan een noodzakelijk kwaad. Goed Eten, dat is het doel. Chefs die normaal gesproken restaurants runnen aan de wal laten hun tenten in het festivalweekend samen om na te denken over hun vak. Op een andere plek koken ze andere gerechten op een andere manier. Die manier heeft veel te maken met korte ketens: het liefst halen we op Into The Great Wide Open geen ingrediënten uit verre oorden, maar zoeken we ons eten zo dicht bij huis als kan. Het was de insteek van een tweedaagse sessie bij de Friese zelfoogsttuin Ús Hôf, waar bevriende chefs samen oogsten, kookten en aten. Ze begonnen in de regen, maar dineerden in de zon.

Annemarie Seunnenga legde het weekeinde vast in beeld. Petra Possel deed met Mangiare! verslag op Radio 1. De aflevering, die vrijdag op locatie werd gemaakt, is hier terug te luisteren.De verhalen van de betrokken chefs zijn ook gevat in bewegend beeld. De video's worden op een later moment beschikbaar via de site en de sociale kanalen van Into The Great Wide Open.

Ús Hôf
Ús Hôf is een project van Kees Elfring, een chef en ondernemer die Into The Great Wide Open tot zijn vrienden mag rekenen. Onlangs verkocht hij zijn Amsterdamse zaken Marius en Worst, en vertrok hij naar Friesland. Daar stort hij zich in een weiland even buiten Sneek - eigendom van Bregje en Michel - op Ús Hôf, een zelfoogsttuin vol groenten, fruitbomen, bessenstruiken en bloemen. Er wordt een vorm van landbouw bedreven die de relatie tussen producent en consument herstelt. Zonder bestrijdingsmiddelen, puur natuur. De lijnen van de bodem naar het bord zijn er kort. Op Ús Hôf bouwde Elfring een outdoor kookstudio, waar hij deze zomer kookworkshops organiseert en kennis overdraagt met HupHup Foodlab.

De Seizoensarbeiders
Ook aanwezig op Ús Hôf waren de Seizoensarbeiders, zzp'ers uit de festivalwereld die hun zomer vullen door bij boeren op het erf te werken als seizoensarbeider. Het zijn krachten die normaal gesproken hun steen bijdragen aan Into The Great Wide Open en die nu de handen uit de mouwen steken op het land. Op Ús Hôf kunnen zij zich te goed doen aan maaltijden die zijn bereid met groenten die ze zelf hebben geoogst.

Lees hier meer over de Seizoensarbeiders.