Er groeit genoeg op Vlieland, maar landbouw werd er tot voorkort niet bedreven. Per 1 juli is daar - zij het op kleine schaal - verandering in gekomen. Woensdag werd De Uitleentuin op Kampeerterrein Stortemelk officieel geopend door wethouder Elsje de Ruijter. Samen met PJ Roggeband, basisschool De Jutter en Lab Vlieland zorgt Into The Great Wide Open er nu voor dat kampeerders naar hartenlust kunnen oogsten uit hun uitlaattuin. Van zeevenkel tot champagneblad: alles wat vers en groen is kan zo de thee in. 

De Uitleentuin is ontsproten aan het brein van PJ Roggeband, creatief duizendpoot if there ever was one. De Uitleentuinen zijn handige draagbare tuintjes die je mee kan nemen naar je eigen kampeerplek. De tuintjes zijn niet alleen verrassend van vorm maar ook van inhoud; van champagneblad tot meloensalie, van ijskruid tot zeebanaan, alles is eetbaar. De Uitleentuin is bedoeld om na gebruik terug te zetten voor een volgende gast van Stortemelk.

De mobiele moestuinen zijn getimmerd door leerlingen van de Vlielandse school De Jutter, vaste gasten van Kampeerterrein Stortemelk en de bouwploeg van Into The Great Wide Open, die de zomer zonder festivals door moet zien te komen. De tuintjes zijn in elkaar opgeleukt door mensen die afkwamen op de hiervoor ingerichte workshop op het kampeerterrein. Dit leverde draagbare schimmelsponzen en vrolijke houten huisjes op: voor elk groen gewas wat wils.

 PJ Roggeband met een draagbare moestuin.

Wethouder Elsje de Ruijter met een draagbare moestuin.


Na alle tuintjes en makers woensdagmiddag weer bijeen gebracht te hebben droeg ieder zijn eigen creatie naar de daarvoor bestemde verzamelplaats: 'de flipperkast' ofwel de Uitleentuin.

Aldaar pronkten alle moestuintjes samen op de Uitleentuin, waar PJ na zijn speech de schaar overhandigde aan wethouder Elsje de Ruijter, die het lint doorknipte. Er waren volwassenen- en kinderdrankjes, op smaak gebracht met kruiden als limoenbasilicum en ananasmunt. Van scharen, schepjes en kruidenlogboeken voorzien is de Uitleentuin nu klaar voor gebruik komende zomer. 

Roggeband, ontwikkelaar van prikkelende concepten rondom de rol van groen in de openbare ruimte, was eerder op Into The Great Wide Open te vinden met zijn Amfibietuin, een tuin vol eetbare kwelderplanten die ‘uitgelaten’ kon worden op het Wad. De inspiratie De Uitleentuin vond hij in de compostmachine van Lab Vlieland. De machine, die achter het restaurant van De Bolder opgesteld staat, verwerkt afval van camping- en festivalgasten al jaren tot hoogwaardige compost. Maar tot nu toe kende Vlieland amper bestemming voor dat ‘zwarte goud’: er vindt op het eiland geen landbouw plaats, het overgrote deel van het voedsel wordt van wal gehaald. Door de Vlielandse compost als voeding voor de Uitleentuinen te gebruiken, laat Roggeband op een prikkelende manier zien dat het ook anders kan, en dat je kan eten van je afval.

Beeld door Marieke de Graaff.


De Uitleentuin is een samenwerking tussen Into The Great Wide Open, De Jutter, Kampeerterrein Stortemelk, Lab Vlieland en PJ Roggeband, en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mienskipsfonds.