Ook in 2021 wordt het kunstprogramma voor Into The Great Wide Open gevormd vanuit een overkoepelend thema, dit jaar met als titel Transform/Transit. Transform/Transit geeft vorm aan een wereld waarin het digitale niet meer weg te denken is, waar groei en vooruitgang niet langer onomstreden zijn en waar natuur niet bekeken wordt vanuit mystiek en romantisch oogpunt maar vanuit de transitie van perspectief. Een wereld waarin diaspora voor velen een permanente staat van zijn is en waar identiteit en inclusie niet vanzelfsprekend is maar bevochten moet en mag worden. Een programma om bij stil te staan, in het nu.

Een van de werken die te zien zal zijn in dit programma is van het kunstenaarsduo Children of the Light. Enkele weken geleden verbleven zij een aantal dagen op Vlieland in Studio Betzy, de residentie in de tuin van museum Tromp’s Huys. Daar onderzochten zij de omgeving en gaven ze vorm aan hun plannen voor het aankomende festival. Vandaag stellen we ze alvast graag aan je voor.

Children of the Light is een kunstenaarsduo bestaande uit Christopher Gabriel en Arnout Hulskamp. Samen creëren ze fysiek en digitaal werk waarbij licht het primaire medium en onderwerp is. De multimedia praktijk omvat performance, video, sculpturale en immersieve installaties. Het werk van Children of the Light functioneert op een diep visceraal en zintuiglijk niveau en roept vaak een gevoel op van verwondering en transcendentie. Naast tentoonstellingen in verschillende musea zoals het Stedelijk Museum en Museum Boijmans van Beuningen, waren ze te zien op festivals als STRP Biënnale en TodaysArt. Het duo heeft samengewerkt met bekenden van Into The Great Wide Open, onder andere Philip Glass en Darkside. Alhoewel ze doorgaans voornamelijk werken met kunstmatig licht, richten ze zich in hun nieuwe installatie voor Into The Great Wide Open juist op de werking van natuurlijk licht, en proberen ze daarmee de blik op de omgeving te transformeren. 

“Ons idee is om een installatie te maken die spreekt tot de tijd waarin we nu leven. Een positief punt dat de onophoudelijke bevriezing van het dagelijks leven heeft opgeleverd is de gelegenheid om na te denken over wie en hoe we zijn en wat we doen.” 

“Al een tijdje zijn we bezig om ons werk nog verder terug te dringen tot de essentie. Om een spektakel te maken van iets kleins. Dat resulteerde in werken rond een enkele pixel. Voor Into The Great Wide Open willen nog verder gaan, door alleen gebruik te maken van het licht dat aanwezig is op het eiland. We willen het idee van een ‘naar binnen gerichte telescoop’ onderzoeken, een instrument dat, wanneer je het gebruikt, in plaats van verre objecten te onthullen, je bewust maakt van je eigen aanwezigheid en van waar je bent, op dat moment.” 

“Een object dat de directe omgeving abstraheert naar puur licht. Met een simpele open metalen buis creëren we een schouwspel van cirkels, blok- en zigzagpatronen, vaste onderdelen van onze visuele taal, uit het niets - uit de zon.” 

Meer over Children of the Light is te vinden op hun website of Instagram