Sinds 2017 wonen en werken Miek Zwamborn en Rutger Emmelkamp in Knockvologan, in de stilte tussen de rotsen en het groen van de Schotse westkust, vlakbij de zee op het eiland Mull. Samen met lokale specialisten en Nederlandse kunstenaars verkennen Miek en Rutger het terrein, de grond, het klimaat en het landschap van hun nieuwe omgeving. Als eilandkunstenaars van Into The Great Wide Open 2018 doen ze verslag van hun bevindingen. Nu hier via dit maandelijkse logboek en straks tijdens het festival op Vlieland.

Juni/juli 2018

"Eind juni kwam Rebecca Bego een paar dagen naar Knockvologan om geluidsopnames te maken voor een essayistische bijdrage die straks in het paviljoen te horen zal zijn. Uitgerust met twee richtmicrofoons, zonnebrand, anti-midge lotion en een tekenpincet ving zij het landschap: een rapsodie aan alarmroepen van vogels, blatende schapen, getjilp, gezoem en het ruisen van zee en wind. De opnames zullen dienen als soundscape rondom Rebecca's luisteressay over de betekenis van begrenzingen in het landschap."

Middenin Knockvologan

"Dezelfde week was ook Lotje van Lieshout bij ons. Vanuit verschillende standpunten heeft zij de directe omgeving geschetst en geschilderd. Dit materiaal wordt de komende maand uitgewerkt tot een virtueel en intermediair diorama waardoor bezoekers straks op Vlieland middenin Knockvologan kunnen staan."

Witte vlag

"Het houten skelet van het observatorium is af! We vierden het hoogste punt, als echte bouwvakkers,  met het hijsen van een witte vlag (theedoek). De volgende stap is het leggen van vloer en dak en het omtrekken van het staketsel met een brandwerend canvas. Daarna richten we ons op het interieur. We moeten daarbij inventief betimmeren en alle zeven hoeken benutten, want we willen de verschillende projecten in de kleine ruimte laten zien zonder dat deze afbreuk doen aan elkaar."

Veen in kaart gebracht

"Komende week komt onderzoeker Jim Densham van de Britse vogelbescherming (The RSPB) om met ons een aantal veenvelden in kaart te brengen. Met sondes peilen we de dieptes om de leeftijd van het veen te duiden. Hoe dieper hoe ouder. Als dit gedaan is, wordt de mogelijkheid om delen van het veen onderwater te zetten onderzocht. Ondergelopen veengrond is vaak bevorderlijk voor de biodiversiteit en is in staat co2 op te nemen."

Dagvangst

"Miek werkt samen met vormgever Jozee Brouwer aan het Dagvangst-boek (776 pagina's dik!) waarvoor een nieuwe serie gefotografeerde einders nodig bleek. De kleurige dagvangsten gaan een nachtelijke tegenhanger krijgen, een schier onmogelijke opdracht omdat het landschap bij nacht eigenlijk te gevaarlijk is om te betreden. We zullen de komende week 's avonds naar de randen van het eiland trekken om er beelden te schieten van de nachtval en langs de zee in slaap vallen."
Einde van dit log. Benieuwd naar de eerdere bevindingen van de kunstenaars? Klik om deel 1 en deel 2 te lezen.

De Kunstenaars

Miek Zwamborn is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en wetenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na om met deze fragmenten via verschillende media een koppeling naar het heden te maken. Zij publiceerde de romans Oploper (2000), Vallend Hout (2004) en de dichtbundel Het krieken van sepia (2008). In 2013 verscheen haar derde roman De duimsprong bij uitgeverij Van Oorschot.

Rutger Emmelkamp is kunstenaar, docent en tentoonstellingsmaker. De basis van zijn praktijk ligt in zijn atelier waar hij werkt in een breed scala aan materialen en technieken. Zijn sculpturen en installaties genereren vragen die hij aangrijpt als uitgangspunt voor coöperatieve evenementen, dialogen en tentoonstellingen waarbinnen hij mensen uit verschillende disciplines en achtergrond samenbrengt voor collectief onderzoek.