Als je goed kijkt zie je dit jaar op het festival kleine abstracte objecten van felgekleurd suiker staan in het bos. Door de maat zijn ze bijna niet zichtbaar. Ze zijn dan ook niet voor ons mensen bedoeld, maar voor de mieren (en andere dieren). In een futuristische natuurdocumentaire, gemaakt met een micro-camera, is te zien hoe de dieren gebruik maken van deze landschapskunst. Je kunt deze insectensculpturen ook in het echt zien verspreid door het bos. Ze zijn te vinden bij de felgekleurde roze paaltjes. 

Lees ook de kunstblogs van Jasper Coppes en Neal White. Het volledige kunstprogramma is hier te vinden.

Festivals zijn traditiegetrouw voor menselijke consumptie bedoeld. Wij besloten deze editie van Into The Great Wide Open ook voor andere dieren interessant te maken en voor hen een "schaduwfestival" in het bos.In samenwerking met de op het festival aanwezige kinderen maken we een serie bizarre micro-sculpturen van suiker en fruit. Op een groot scherm in het bos is een surrealistisch aandoende natuurdocumentaire te zien waarin mieren zich te goed doen aan een oogverblindend, kleurrijk suikerlandschap. De vervreemdende soundtrack van Marcus Bruystens (bekend van de bands Claw Boys Claw en Eilander) maakt een en ander nog buitenaardser.


Voor mieren zijn festivals normaliter natuurlijk leuk omdat ze zich te goed kunnen doen aan al het op de grond gevallen voedsel. Het is ons streven om een werk te maken dat geen afval achterlaat op het eiland. Hopelijk eten de mieren alles op tijd op.

Semâ Bekirović neemt deel aan het programma van Zone2Source, tentoonstellingsplatform voor kunst, natuur en technologie in het Amstelpark, Amsterdam. Voor Possible Futures hebben zij onder de titel Imagining Radical Assemblies drie kunstenaars gevraagd een nieuw werk voor Vlieland te ontwikkelen waarin onze relatie en sensitiviteit tot andersoortig leven onderzocht wordt. Hoe kunnen we een meer inclusieve toekomst verbeelden waarin niet de mens maar leven centraal staat? Dit is een thema dat zone2source in diverse tentoonstellingen en programma's onderzoekt en vanaf 2020 ontwikkelen zij een meerjarige School for Interspecies Knowledges in het Amstelpark. Voor Radical Assemblies presenteren naast Semâ Bekirović en Jan-Pieter Karper ook Jasper Coppes en Neal White installaties rond dit thema.