Door Joeri Lamers en Anke Bruin

Natuurlijk valt er op het festivalterrein van Into The Great Wide Open al veel Vlielands schoon te ontdekken. Maar het festival is juist ook het moment om je horizon te verbreden en eens verder te kijken dan je spreekwoordelijke neus lang is. Daarom selecteerde Staatsbosbeheer Vlieland de afgelopen maanden tien bijzondere plekken op het eiland die je misschien nog niet kende, maar die een bezoek meer dan waard zijn. Voer de coördinaten in op Google Maps en ontpop jezelf tot avonturier. De route is ook gemakkelijk te volgen via deze Storytrail, gemaakt door Ype Poortinga. 

1. Sjouwermansbol
Hier heb je uitzicht over de Jachthaven en de zandplaat de Richel. Vroeger lagen bij deze zandplaat schepen (van o.a. de VOC). De lading moest gelost worden, dus werk aan de winkel. Vlielanders gingen naar dit punt om te kijken of er wat te sjouwen was en zo wat centen konden verdienen. Bol is Vlielands voor duin.

Locatie: N 53°17.916' E 5°05.159'2. Knuffelende bomen
Hier zie je een eik en een den innig verstrengeld met elkaar. Ze zijn samen opgegroeid en het lijkt alsof ze elkaar nodig hebben. Misschien heeft een bosarbeider de twee dicht bij elkaar geplant, of een muis heeft ooit een wintervoorraad van eikels aangelegd naast de den.

Locatie: N 53°16.987' E 5°01.674'

3. Dikke ruim 100-jarige
Ruim 100 jaar geleden werden er dennen gepland, om het stuivende zand vast te houden. Dat is goed gelukt. Deze joekel is meer dan 100 jaar oud, maar die dunne dennen ook! De dikke heeft waarschijnlijk een betere groeiplek, met meer licht en voeding. Alle dennen zijn begin vorige eeuw tegelijk geplant. Ondanks stormen en zoute wind nog steeds fier overeind.

Locatie: N 53°16.992' E 5°01.612'

4. Maak je eigen unieke Vlieland souvenir
Op deze plek mag je uit het kistje een kaartje pakken. Verwijder de gele strook op de achterkant, stop deze in je broekzak. Van grasjes, veertjes, bloemetjes, schelpjes, maak je je eigen unieke Vlieland souvenir. Blijft er nog wat plak over? Dan afstrooien met Vlielands duinzand.

Locatie: N 53°17.859' E 5°04.642'

5. Zoute plantjes
Hier zijn verschillende soorten kwelderplanten te zien zoals lamsoor, zoute melde en zeealsum. Af en toe bij hoog water en harde wind staat het zeewater op dit veld. Geeft niks, deze planten kunnen er tegen. Het teveel aan zout ‘zweten’ ze er weer uit, de zoutkristallen kan je soms zien aan de onderkant van de bladeren.

Locatie: N 53°17.815' E 5°05.068'6. IJsbaan
Al meer dan 100 jaar wordt hier als het echt vriest geschaatst. De Vlielandse ijsclub is 1 van de oudste verenigingen van het eiland. In de zomer hoor je kikkers en zijn er veel salamanders en libellen te zien, langs de oever groeit de vleesetende zonnedauw. Tijdens Into The Great Wide Open wordt hier altijd extra rekening mee gehouden.

Locatie: N 53°18.008' E 5°03.997'7. Kijk uit... Vleeseters 
Hier staat een inieminieplantje met de mooie naam zonnedauw. Aan de kleine kleverige druppeltjes blijven insecten hangen en deze worden door dit plantje verteerd. Staatsbosbeheer houdt dit heideveld vrij van bomen en struiken om heide én zonnedauw de ruimte te geven.

Locatie: N 53°18.045' E 5°05.153'8. Met de wereld aan je voeten
Het Vuurboetsduin is het hoogste duin van het Waddengebied. Een bult zand van 43 meter hoog, ontstaan door de wind. Je kijkt uit over het Bokkendal, richting de Noordzee en Terschelling. Aan de andere kant van deze duintop heb je een machtig uitzicht over de Waddenzee. Vooral erg mooi bij laag water.

Locatie: N 53°17.773' E 5°03.459'

9. Wie was Klaas Douwes? 
We weten het niet, maar waarschijnlijk heeft hij meegeholpen deze vijver te graven. Dat was nodig om turfjes in te drenken. Deze turfjes werden bij ieder dennetje wat gepland werd gestopt, om ze een goede start met vocht en voeding te geven in het duinzand.

Locatie: N 53°18.273' E 5°04.160'

10. Oostenrijkers en zeedennen
Om het stuivende zand een halt toe te roepen werden er ruim 100 jaar geleden door Staatsbosbeheerders diverse soorten dennen gepland. Op de hoogste punten de zeedennen, deze kunnen goed tegen droogte, ze hebben een groffe bast en die hele grote dennenkegels. Wat lager de Oostenrijkse dennen, met een iets gladdere bast en kleinere dennenkegels.

Locatie: N 53°18.032' E 5°05.048'