Sinds 2017 wonen en werken Miek Zwamborn en Rutger Emmelkamp in Knockvologan, in de stilte tussen de rotsen en het groen van de Schotse westkust, vlakbij de zee op het eiland Mull. Samen met lokale specialisten en Nederlandse kunstenaars verkennen Miek en Rutger het terrein, de grond, het klimaat en het landschap van hun nieuwe omgeving. Als eilandkunstenaars van Into The Great Wide Open 2018 doen ze verslag van hun bevindingen. Nu hier via dit maandelijkse logboek en straks tijdens de festivals op Vlieland.

April 2018

"Na een lange regenachtige winter lijkt het sinds vorige week voorjaar geworden. De velden rondom Knockvologan zijn niet al te drassig meer en net droog genoeg voor het nestelen van watersnip, kievit, regenwulp en veldleeuwerik. Op het strand een eerste aangespoelde suikerwier en in het bos zijn de door ijs ingekapselde korstmossen ontdooid.

Vlak achter de heuvel ligt een stervormig geraamte klaar waarop we het paviljoen voor Into The Great Wide Open zullen bouwen. Rutger laste de bewapening van resten betonijzer die we onder het gras en de brandnetels vandaan trokken. We wachten nog op de langzame levering van cement en hout zodat we het onderstel, de vloer en de wanden kunnen gaan optrekken."

Tekst gaat verder onder de foto's

Weven is leven

"Deze week weefden Severine Amsing en Monica Haddock op de door windkracht aangedreven weefgetouwen van Ardalanish Weavers 26 dekens met locale, nagenoeg zwarte wol van gehoornde Hebridean schapen. Het patroon en de lengte van de deken zijn gebaseerd op het getijdenverschil gemeten op het strand waaraan de weverij grenst."

Tekst gaat verder onder de foto's

Wierdrukwerk

"Begin maart kwam Miek's geïllustreerde bloemlezing Wieren uit bij Van Oorschot waarin onvermoede aspecten van deze zwierig-dansante zeebewoners worden beschreven, zoals de pracht van de Japanse wieren van inkt in het archief van het Rijksmuseum en de vroege oceaanblauwe wierfoto's van fotografe Anna Atkins."

Eind van deze log. 

De Kunstenaars

Miek Zwamborn is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en wetenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na om met deze fragmenten via verschillende media een koppeling naar het heden te maken. Zij publiceerde de romans Oploper (2000), Vallend Hout (2004) en de dichtbundel Het krieken van sepia(2008). In 2013 verscheen haar derde roman De duimsprong bij uitgeverij Van Oorschot.

Rutger Emmelkamp 

Rutger Emmelkamp is kunstenaar, docent en tentoonstellingsmaker. De basis van zijn praktijk ligt in zijn atelier waar hij werkt in een breed scala aan materialen en technieken. Zijn sculpturen en installaties genereren vragen die hij aangrijpt als uitgangspunt voor coöperatieve evenementen, dialogen en tentoonstellingen waarbinnen hij mensen uit verschillende disciplines en achtergrond samenbrengt voor collectief onderzoek.