Na een geannuleerd festival ontwikkelde kunstenaars Matteo Marangoni en Dieter Vandoren vorig jaar de DIY-elektronicakit Komorebi Larva. Nu zijn ze een stap verder met de Komorebi Sensory Kit. Met het vooruitzicht van een mogelijk samenzijn deze zomer, zullen honderd van deze Komorebi Larva's in het bos te bewonderen zijn. Matteo en Dieter bezochten recentelijk het eiland voor onderzoek. 

“Dieter en ik hebben een zwerm kunstmatige wezens ontwikkeld die muziek maken als reactie op de zon, de wolken, de schaduwen van bomen die in de wind bewegen.”

“Het project was oorspronkelijk gepland om vorig jaar in première te gaan bij Into The Great Wide Open, maar dit extra jaar was geweldig. We hebben veel tijd gehad om onze ontwerpen te herhalen en onze ideeën verder te ontwikkelen. Het afgelopen jaar zijn we bezig geweest met prototypen van elektronische schakelingen, het schrijven van de code en het ontwerpen van hoorns om het geluid te versterken en te sturen, geïnspireerd door vormen die in de natuur voorkomen.”

“We werken nu aan de derde versie van het werk: de eerste was in het formaat van een doe-het-elektronicakit die afgelopen zomer door Into The Great Wide Open is uitgebracht. De tweede is een volledig geassembleerd apparaat dat vanaf volgende week wordt uitgebracht in de iii Sensory Kit serie. Beide zijn bedoeld om te werken als individuele eenheden die muziek maken vanuit het zonlicht. Het sonische gedrag is geïnspireerd door de eolische harp. Deze harp wordt bespeeld door het licht te veranderen. De laatste versie zal een zwerm zijn waarin de wezens ook met elkaar communiceren.”

“Het grappige is dat we al een jaar aan een stuk werken, zonder de plek te hebben gezien waar het voor het eerst gepresenteerd zal worden. Normaal werk ik andersom, eerst ga ik naar de locatie, maar ons bezoek in 2020 ging niet door, dus het gebeurde andersom.”

“In maart zijn we eindelijk op het eiland aangekomen. We hadden twee doelen: een goede plek vinden voor onze zwerm om te bewonen en zien hoe onze prototypes zich in het wild gedragen. Natuurlijk is er altijd de angst: wat als het helemaal niet werkt als we er eenmaal zijn?”

“We kwamen aan in Vlieland en vestigden ons in ons appartement direct aan de dijk aan het IJsselmeer. Een prachtig uitzicht, maar constant gehavend door de wind: wie zou het idee hebben dat dit een plek is om een ​​huis te bouwen?”

“De eerste twee dagen van ons verblijf trof een storm het eiland, we verkenden de oostkant van het eiland op zoek naar een geschikte plek en vonden een paar mooie plekjes waar de duinen natuurlijke amfitheaters vormen bedekt met dennennaalden. We stelden ons onze zwerm van 100 wezens voor die zich op de hellingen verzamelden, maar toen we onze prototypes plaatsten, was het geluid van de wind die door de bomen erboven waaide zo sterk dat we ze nauwelijks konden horen.”

“Op de derde dag ging de storm voorbij en konden we genieten van het verkennen van het eiland in de zon. We gingen op verkenning in de andere richting langs de vuurtoren en vonden een aantal goede locaties meer beschut tegen de wind en waar de grond bedekt is met prachtige groene mossen. Nu hoorden en zagen we eindelijk onze prototypes spelen in de dansende schaduwen.”  

“We vestigden ons in een gebied net achter de eerste duinen ten noorden van de stad, vóór het meer. Hier is het landschap behoorlijk gevarieerd met veel hoekjes en gaatjes en wisselende vegetatie. Aanvankelijk hadden we ons voorgesteld om onze wezens aan de bomen te hangen, maar we besloten ze in plaats daarvan op de grond tussen de mossen te laten liggen en ze als herders met een kudde rond te laten lopen.”

Voor ieder die vorig jaar de DIY-elektronicakit Komorebi Larva heeft gekocht en dit jaar naar Into The Great Wide Open komt kan deze meenemen. De zelfgebouwde wezens kunnen meedoen aan een workshop waar ze elkaar kunnen ontmoeten, zingen en zich wellicht kunnen ontwikkelen tot volwassenen Larva's. 

De niewe Komorebi Sensory Kit is hier the bestellen.