Hoewel we ons vanaf 1 juni alweer langzaam richting de bioscopen mogen begeven, blijven de online platformen zich bewijzen als steengoede tegenhangers. Eerder tipte filmprogrammeur Peter van Hoof hier al een aantal van, nu is zijn IFFR aangesloten bij een wereldwijd digitaal filmfestival. Hoewel de programmering daarvan nog onbekend is kan hier vast een tip van de sluier gegeven worden, namelijk de Angolese productie Air Conditioner (2020): een kunstzinnige tocht door de historische stad Luanda. 

Air Conditioner, regie: Fradique, Angola 2020, 73
Op mysterieuze wijze beginnen op een dag de airconditioners in de Angolese hoofdstad Luanda van de gebouwen af te vallen. Als bewaker Matacedo de opdracht krijgt om voor het einde van de dag een airco bij zijn verhitte baas te bezorgen, belandt hij onder andere bij de excentrieke eigenaar van een elektronicazaak. Zijn zoektocht is het startpunt voor een prettig losse film over de polsslag van deze stad: de gebouwen in Luanda die de geschiedenis zichtbaar dragen, en de mensen die er hun leven proberen op te bouwen na de burgeroorlog.
Muziek en geluid gidsen ons door de stad: we horen een jazzy soundtrack, een maatschappijkritische rap, het chaotische rumoer van de stad en surrealistisch vervormde geluiden. De opening van de film zet gelijk de toon, met stadsportretten van de Angolese fotograaf Cafuxi.

Het onafhankelijk geproduceerde Air Conditioner is volledig in Angola geschreven, geproduceerd en opgenomen door het collectief Geração 80 en laat zien dat de kunstzinnige cinema in Angola springlevend is.

De film is te zien tijdens We Are One: A Global Film Festival, een samenwerking tussen meer dan 20 grote en kleine filmfestivals van over heel de wereld. Het tiendaagse digitale filmfestival vertoont tussen 29 mei en 8 juni films, talks en workshops via YouTube. Onder andere International Film Festival Rotterdam, Festival de Cannes en Sundance Festival co-cureren mee: samen steunen ze kleinschalige doelen die zich inzetten voor COVID-19.

Air Conditioner is onderdeel van African Collectives Project, gemaakt in opdracht van IFFR.