Op Into The Great Wide Open is eten al jaren meer dan een noodzakelijk kwaad. Goed Eten, dat is het doel. Chefs die de afgelopen jaren op Vlieland tot vrienden zijn uitgegroeid, zijn in juli twee dagen uitgenodigd bij Ús Hôf, een weelderig weiland in Friesland.

De chefs gingen aan de slag met de kortst mogelijke keten: de groenten werden 's ochtends geoogst, 's middags bereid en 's avonds geserveerd. Daarbij werd dus uitsluitend geput uit lokale producten, die groeien in het betreffende seizoen. Daarnaast gingen ze samen in gesprek over seizoensgroenten, hun fascinatie voor eten en de manier waarop ze jaarlijks hun restaurant achter zich laten en op Into The Great Wide Open vertalen naar een festivalkeuken. 


Annemarie Seunnenga legde het weekeinde eerder al vast in beeld en Petra Possel deed met Mangiare! verslag op Radio 1. De aflevering, die vrijdag op locatie werd gemaakt, is hieronder terug te luisteren.

Ús Hôf
Ús Hôf is een project van Kees Elfring, een chef en ondernemer die Into The Great Wide Open tot zijn vrienden mag rekenen. Onlangs verkocht hij zijn Amsterdamse zaken Marius en Worst, en vertrok hij naar Friesland. Daar stort hij zich in een weiland even buiten Sneek - eigendom van Bregje en Michel - op Ús Hôf, een zelfoogsttuin vol groenten, fruitbomen, bessenstruiken en bloemen. Er wordt een vorm van landbouw bedreven die de relatie tussen producent en consument herstelt. Zonder bestrijdingsmiddelen, puur natuur. De lijnen van de bodem naar het bord zijn er kort. Op Ús Hôf bouwde Elfring een outdoor kookstudio, waar hij deze zomer kookworkshops organiseert en kennis overdraagt met HupHup Foodlab.

De Seizoensarbeiders
Ook aanwezig op Ús Hôf waren de Seizoensarbeiders, zzp'ers uit de festivalwereld die hun zomer vullen door bij boeren op het erf te werken als seizoensarbeider. Het zijn krachten die normaal gesproken hun steen bijdragen aan Into The Great Wide Open en die nu de handen uit de mouwen steken op het land. Op Ús Hôf kunnen zij zich te goed doen aan maaltijden die zijn bereid met groenten die ze zelf hebben geoogst. Lees hier meer over de Seizoensarbeiders.