Sinds deze zomer kunnen bezoekers van kampeerterrein Stortemelk gebruik maken van de Uitleentuin. Met dat project, ontsproten aan het brein van publicist en kunstenaar PJ Roggeband, kunnen kampeerders naar hartenlust kruiden en eetbare (kwelder)planten zaaien in en oogsten uit een draagbare tuin. Na gebruik wordt de tuin teruggezet, in afwachting van de volgende gast. De Uitleentuin viel de afgelopen maanden in goede aarde: de logboekjes die bij elk tuintje zitten, werden volgeschreven met notities over het groeiproces, recepten en zelfs persoonlijke berichten aan dat wat al dan niet wilde groeien: "Dag plantje."

Ondanks diverse stormen, een hittegolf en vaak flinke regenbuien, was de toestand van de meeste tuintjes verrassend goed. De tuintjes worden nu opgeslagen in een loods bij haven, maar het enthousiasme op Stortemelk is zo groot dat er volgend seizoen hopelijk nóg meer tuintjes tevoorschijn komen. 

Een deel van de overgebleven kruiden en kwelderplanten is overgenomen door Wouterien, kok van De Nulck op Stortemelk. Zij experimenteert de komende tijd met onder meer de zeebanaan en levert een receptenverslag aan. De (bijna) dode planten, kruiden en aarde zijn naar de compostmachine op Stortemelk gegaan. Daar verwerkt Hans (kok van de Bolder) de boel tot Zwart Goud ofwel hoogwaardig compost, dat weer gebruikt kan worden in nieuwe tuinen.Vind hieronder een greep uit de watervaste logboekjes, die werden vormgegeven door grafisch ontwerper Caro de Lint. Achterin elk boekje was te vinden door wie het tuintje was gemaakt: het timmeren gebeurde in nauwe samenwerking tussen de bouwploeg van Into The Great Wide Open, vaste gasten van Stortemelk en leerlingen van eilandschool De Jutter.

"Volledig verregend troffen we het uitleentuinje aan. Plantjes geproef. Boekje gedroogd en nu mag iemand anders van dit geweldige initiatief gaan genieten!""Thijmthee is goed tegen de keelpijn, snot en slijm. De viooltjes en de anjers brachten wel vrolijkheid in de grauwe dagen."

"Je sierde prachtig een stukje zand bij mijn scheerlijnen. Er viel zoveel regen deze dagen, dat ik je niet extra water hoefde te geven. En wat was je lekker in de macaroni! Dank je wel.""Gister heerlijke pasta arrabiata gegeten met deze leuke basilicum. Hij is ook bijna opgegeten door een meeuw, maar we hebben hem gered. En geaaid."

"Wat een blijmaker dit mooie tuintje. Wij hebben het ook aan onze pasta toegevoegd. Super leuk dit! Toch gunnen we dit tuintje nu weer aan iemand anders.""Okahijiki (knapperige, ziltige kwelderplant, red.) op scrambled eggs met ui en tomaat op je ochtendboterham, na een zeeduik. Lekker." 

"Hallo, wij hebben okahijiki gebruikt op onze bloemkool, heerlijk!"