Leuk en aardig, dat Spotify Wrapped en alle jaarlijsten. Die hebben we inmiddels wel gezien. Speciaal voor de kerstuitgave van POST vroegen we De Jeugd - de groep 15 tot 18-jarigen die jaarlijks over het festival meedenkt - wat dé tracks waren die hen door de laatste twaalf maanden sleepten. Eenentwintig stuks die symbool staan voor 2021, alstublieft. En ze stipten ieder hun eigen favoriet nog even aan.

Yara: SAULT - Free
"SAULT brengt een nieuw geluid vind ik, wat tegenwoordig nog wel eens moeilijk kan zijn. Ik heb Free gekozen, omdat ik de verschillende invloeden in het nummer erg mooi vind. En omdat ik vind dat anderen dit ook moeten horen."

Espen: Loyle Carner & Jordan Rakei - Ottolenghi
"Ik heb Ottolenghi in mijn topnummers staan omdat ik voor het eerst van Loyle Carner hoorde toen ik op Into The Great Wide Open was. Sinds dat moment is z'n muziek blijven hangen en is hij één van m'n favo artiesten geworden. En ik heb specifiek voor dit nummer gekozen omdat het een verwijzing is naar Yotam Ottolenghi, een bekende kok. Ottolenghi en Loyle Carner zijn twee mensen waar ik erg naar op kijk."

Lieve: The Last Poets - When The Revolution Comes
"The Last Poets worden gezien als de godfathers van hiphop. Nog voordat het eerste hiphop feestje werd gegeven door Dj Kool Herc waren drie dichters in Harlem bezig met een kunstvorm die heel dichtbij het genre komt dat wij nu als hiphop kennen. 

Abiodun Oyewole, lid van de groep, zei ooit: “People say we started rap and hip-hop, but what we really got going is poetry. We put poetry on blast.”

Toch werden tracks van The Last Poets later gesampled door onder andere NWA en Common. Deze underdogs verdienen dus duidelijk een plek in deze lijst; als echte gamechangers."

Merlijn: Tyler, The Creator & DJ Drama - SIR. BAUDELAIRE
"Ik heb als favoriet nummer van 2021 voor SIR. BAUDELAIRE gekozen. Ik heb dit jaar eindelijk weer kunnen reizen naar Vlieland, Italië en Frankrijk. Met als hoofdthema reizen en verkennen paste dit album perfect bij mijn jaar. De titletrack blijft mijn favoriet: een keiharde verse van Tyler met backing van DJ Drama! Gouden combo als je het mij vraagt."