Door Niek Nellen

ITGWO is bijna daar! Een heel eiland vol verleidingen en verrassingen en vooral keuzes. Moeilijke keuzes. “Ga ik naar bed? Ga ik naar die band? Luister ik naar mijn vrouw/man/partner? Moet ik poepen? Wie ben ik?” 

Hieronder dus een handige tiplijst, in een semi-vaste vorm van tegenstellingen en keuzes (die dan weer niet echt keuzes zijn). Luister er vooral niet al te goed naar, u bent een vrij mens.

The Ex / The Vaccines
Ik ben waarschijnlijk aan het preken voor eigen parochie, maar godverdegodver wat is The Ex een fantastische band. Nooit zult u een gitarist zijn gitaar zo liefdevol zien mishandelen als de gitarist van The Ex (zijn naam is volgens mij Andy Moor). Deze band… hoe totale waanzin toch zo mooi en intensief kan zijn. Het zou nergens naar moeten klinken maar dat doet het toch, “en waarom ook niet”, zult u na de show denken. 

The Vaccines hadden ooit een leuk album. Dat lijkt lang geleden. The Vaccines gaan vast en zeker niet zo’n lange en vruchtbare carrière hebben als The Ex. Het is hopen dat deze jongens nog steeds goede liedjes hebben. 

Joost / Joost van Bellen 
Joost is een meeuw. Joost is een vlogger. Joost is een fenomeen (maar niet de fenomeen). Joost draaide laatst bij zijn show op Zomerparkfeest in Venlo de theme ‘The Office’ en de midden-2000 ringtone hit ‘Crazy Frog’. Het publiek bestond voornamelijk uit kids van een jaar of 16 die totaal gek gingen op deze twee popcultuur-artefacten (die ze gezien hun leeftijd eigenlijk helemaal niet bekend mee zouden moeten zijn). De vraag is of Joost geniaal is of gewoon heel slim. Joost snapt in ieder geval dat je gekke shit mag doen op het podium. Dat mag gewoon en het kan, en dat is mooi.

Nu alleen nog zien of ITGWO ook gek gaat op Joost.

Joost van Bellen doet al decennia gekke dingen. Joost van Bellen heeft waarschijnlijk dingen gezien waar een normaal mens blind van zou worden. Joost maak je niet meer gek. Maar nog belangrijker: Joost draait ALTIJD sets waar je blij van wordt. Want ook Joost doet gekke dingen in zijn sets. Je weet nooit wat je precies kunt verwachten.

Daarin lijken Joost en Joost op elkaar.
Heeeeel veel coole vrouwen
Into The Great Wide Open heeft een kick-ass line-up met heeeeeel veeeeeeel coole bands, en heel veel daarvan zitten meisjes/vrouwen/coole mensen in. Ga zeker kijken naar Julia Holter (harpsichordheldin met liedjes die af en toe zo vreemd mooi aanvoelen dat je er ongemakkelijk van wordt), Sunflower Bean (schrijft zeg maar perfecte popliedjes, zingt bijna perfect wat beter is dan perfect, en heeft de beste Neil Young cover ooit), Snail Mail (de nieuwe indie-hype band van het moment die het nog even waar moet maken maar al zeker een aantal prachtige hitjes in de broekzak van het broekpak heeft zitten) en dan vergeet ik er nog een aantal.

Deze bands zijn cool. Niet alleen omdat er vrouwen in zitten. Maar vooral doordat er vrouwen in zitten.

John Cale / Jeff Tweedy
John Cale zat in de coolste, meest iconische band ooit en produceerde de debuutalbums van The Modern Lovers, Patti Smith en The Stooges. Je zou kunnen zeggen dat John Cale eigenhandig ‘’punk’’ heeft bedacht en dan zou je maar een klein beetje overdrijven. John Cale is een levende legende.

Jeff Tweedy heeft vaak een hoed op!

bonus: kijk hier en hier een leuk interview tussen een of andere aussie en John Cale (en Jonathan Richman van de Modern Lovers)
bonus 2: luister hier Wilco die een cover van (het klassieke Modern Lovers nummer) Roadrunner spelen, samen met Yo La Tengo (die ook op ITGWO spelen). WAT EEN CONNECTIES MENSEN! Het leven is mooi.

St. Paul op het strand / uitslapen
St. Paul draait om 6 uur ‘s ochtends een zeer speciale set op het strand. Dit is niet alleen voor u speciaal, maar ook voor Paul. Paul draaide namelijk al overal: voor transseksuelepaardenbelangengroepen in Utrecht, op bruiloften voor zwakzinnige Limburgers in Limburg, op conferenties voor de verbetering van koffiefilters in Waddinxveen, op elk denkbaar deprimerend dorpsfeest en natuurlijk ook gewoon op Lowlands en Best Kept Secret en zo.

Maar nu staat Paul daar, in het natte zand van het strand van Vlieland, voor een gemêleerd gezelschap van uitgeslapen jongeren, mama’s op de xtc, muziekliefhebbers en vrienden - allen met een hoofdtelefoon op - genietend van het leven. De zon komt op. Paul draait een liedje van de Talking Heads. Iedereen komt klaar en gaat dood. Dat moet prachtig worden.

Lees hier zijn eigen beschrijving over “Eternal Sunrise of the Spotless Mind”.

Aan de andere kant kun je ook gewoon lekker uitslapen. In de hele geschiedenis van uitslapen heeft uitslapen nog nooit teleurgesteld.

Ultra-Korte tips
Metz -
chaos, mensen slaan, oorpijn
Canshaker Pi - altijd leuk, motivational indie, nieuwe bezetting, ik ben groot fan
Leafs - leafsenseeeeeeei, icoon, legende, nu al, nog erg jong, heeft een lieve juffrouw
Bomenland - dé toeristische attractie van Vlieland (staat niet op blokkenschema)
Big Thief - zo zacht, zo mooi, zonder vergunning harten stelen
Destroyer - sinds wanneer is liftmuziek hip?
Protomartyr - boze man en band


Het conflict der conflicten: Alles zien / Niets zien
We zijn aangekomen bij het grootste conflict van allemaal: alles zien of niets zien. Een keuze die vaak geeneens een keuze is. Zelfs de meest voorbereide festivalbezoeker met een timetable die rood ziet van de cirkeltjes kan door omstandigheden (bier, vrienden) zomaar alles missen. Aan de andere kant kan een bezoeker die van plan is niks te gaan kijken, zomaar - per abuis - twee a drie acts te zien krijgen die haar/zijn leven verandert.

De grootste tip van allemaal is dus: maak je niet druk. Ren wanneer het echt moet, blijf zitten pilsen wanneer dat is wat je dan doet. Ga met die ene vervelende muziekvriend naar die trommelband met kleurenblinde albino’s of drink de hele middag witbiertjes bij de Bolder. Het leven is voor u om te grijpen! Zolang je je bek maar houdt wanneer je vooraan staat bij een band.

x