Bij het verslaan van alles wat er uit de machine rolt hoort steevast een ploeg fotografen die de boel verbeeldt. Gewoonlijk komt het clubje elkaar minstens tweemaal per jaar tegen, namelijk op Vlieland in de festival-fotokeet en backstage, in het publiek, bij de viskraam, in de duinen of diep in het bos. De fotografen zagen artiesten zwemmen in de Noordzee en woonden ochtendrituelen in pyjama bij. Al jaren vormt Vlieland hun speelplaats. En inmiddels komen we hen ook op allerlei andere plekken tegen.

In deze rubriek kiest een fotograaf vijf beelden om nog eens naar terug te verlangen. Vandaag een terugblik met David van Dartel, kind aan huis bij Into The Great Wide Open, maar eigenlijk nog meer op Vlieland zelf. Specifieker: de duinen en de zee. De portretten van artiesten die hij tijdens het festival schoot zijn eigenlijk prachtig in lijn met de serie van zijn vrienden, waar zijn fotoboek later uit voort zou vloeien.

Met welk gevoel denk je terug aan fotograferen op Vlieland?
Into The Great Wide Open is altijd een heerlijke afsluiter van een zomer op Vlieland. Het voelt alsof mijn hele kennissenkring een weekend lang het eiland bezoekt, en daar alles voor even plaatsvindt.  

Wat zijn je vijf lievelingsfoto's van de edities dat je fotograaf was? 
Allemaal foto's van artiesten eigenlijk, daar richtte ik me vooral op. 

The Lemon Twigs (2017)
Ik herinner me dat er tijdens het maken van de foto's continu gediscussieerd werd over nieuwe nummers, en ’s avonds speelden ze een van de meest vermakelijke shows die ik op Into The Great Wide Open gezien heb. Parcels (2019)
Ik vind Parcels heel fijne muziek, en hun stijlvolle outfits maken ze nog leuker. Tot m’n grote plezier kon ik ze twee keer in een maand portretteren. 

Tamino (2017)
Heel fijn om te fotograferen, hem zou ik nog eens graag op Vlieland willen portretteren. 


Kokoroko (2019)
Samen met een vriend, Guido, namen we alle leden van Kokoroko mee de duinen in. Er was een kort moment dat ze compleet waren en gefotografeerd konden worden, maar beetje bij beetje raakte iedereen verdwaald. Ze waren geloof ik nog wel op tijd terug voor hun show. 


 

Personal Trainer (2019)
Met z’n allen in het water, gelijk na een energieke show.  


Vanwaar je voorliefde voor Vlieland?
Vlieland is de plek waar ik sinds kinds af aan kom, waar ik met vrienden vaak naar toe ga en waar ook mijn serie ‘Op Vlieland’ voor een groot deel gefotografeerd is. Als we op Vlieland zijn, denken we niet na over ons leven aan de wal. We kijken geen nieuws, onze telefoons staan uit. Deze tijd heeft nog eens extra benadrukt hoe fijn het kan zijn om te ontsnappen aan het dagelijks leven, maar voor ons is het iets dat we al jaren doen.

Waar ben je nu mee bezig? 
Ik ben druk met mijn fotografie, maar op het moment nog drukker met Pinkorangeclub, een kledingmerk van Vlieland. We nodigen kunstenaars uit voor een residentie op het eiland, en vervolgens vertalen we dit naar kleding, die we laten maken in Portugal. 

www.davidvandartel.com