Bij het verslaan van alles dat er uit de machine rolt hoort steevast een ploeg fotografen die de boel verbeeldt. Gewoonlijk komt het clubje elkaar minstens tweemaal per jaar tegen, namelijk op Vlieland in de festival-fotokeet en backstage, in het publiek, bij de viskraam, in de duinen of diep in het bos. De fotografen zagen artiesten zwemmen in de Noordzee en woonden ochtendrituelen in pyjama bij. Al jaren vormt Vlieland hun speelplaats. En inmiddels komen we hen ook op allerlei andere plekken tegen.

In deze rubriek kiest een fotograaf vijf beelden om nog eens naar terug te verlangen. Vandaag een terugblik met Marleen Annema, sinds een aantal jaar onderdeel van het festival en verantwoordelijk voor de vele warme en pastelkleurige beelden die verzameling beeldverslagen vanaf Vlieland rijk is. 

Met welk gevoel denk je terug aan fotograferen op Vlieland?
Vlieland is een heerlijk decor om in rond te lopen en vast te leggen. Tijdens het festival is het niet alleen de muziek, maar ook echt het eiland dat een grote rol speelt in de beleving. Met medefotograaf Félice roepen we vaak ‘Vlielandlicht!’ als het licht weer eens wonderschoon over de duinen of in de bossen valt. Alsof het licht op het eiland echt anders is dan aan wal. Dit maakt het fotograferen heel fijn. En natuurlijk is het heel leuk om binnen het fototeam te werken, ieder met zijn eigen focus waardoor we met z’n allen denk ik ieder jaar weer een mooi compleet beeld van het festival maken, van sfeer tot concert en portret.

Welke vijf momenten zijn je het meeste bijgebleven? 
Wat fotografie op het festival betreft richt ik me het meest op sfeer, de momenten rondom de optredens. De foto’s die ik uitlicht zijn dan ook sfeermomenten die voor mij tekenend zijn voor het festival, naast dat ik natuurlijk ook veel mooie optredens heb bijgewoond.

Dwalen door de duinen
Het moment dat de zon net onder is, de sfeer heimelijk verandert en mijn favoriete kleuren in de lucht verschijnen. 


Het strandpodium in 2018 
Kan het nog idyllischer? Van mij mag dit podium elk jaar wel terugkomen. 

Kolder
Dat ITGWO en HCTS niet alleen leuk is voor volwassenen is goed te zien in de kinderspeeltuin (Kolder). Dat geklauter en plezier laat zich altijd fijn fotograferen.


 

De camping
Ik vind de sfeer op de camping altijd zo gemoedelijk, heel anders dan op massale campings die ik van andere festivals gewend ben.


Het podium op de Vuurboetsduin  
Reinbert de Leeuw die Satie speelt op het windstille sfeervolle Vuurboetsduinpodium... Dat was voor mij wel echt een van de meest betoverende concertmomenten die ik heb meegemaakt op Into The Great Wide Open (niet het moment van deze foto, toen zat ik even zonder camera te genieten :) wel dit podium dus).
 Waar ben je nu mee bezig? 
In januari ben ik begonnen als vaste fotograaf voor het tijdschrift van Het Groninger Landschap, waar ik deze weken meerdere keren voor op pad ga. Voor mij echt een heerlijke opdracht, lekker eropuit, met boswachters aan de wandel en de mooiste plekjes van mijn eigen provincie ontdekken en vastleggen. Ook fotografeer ik voor het Friese blad de Moanne, waarin mensen uit alle hoeken van de culturele sector van Friesland worden geïnterviewd. Daar mag ik de fotografie bij verzorgen en ik vind het altijd een feestje deze mensen te ontmoeten en vast te leggen in een omgeving die past bij hun verhaal. Daarnaast heb ik onlangs besloten te stoppen met mijn vaste werk als grafisch ontwerper en me full time te gaan richten op mijn eigen projecten, voornamelijk als fotograaf, na een aantal jaren half/half te hebben gedaan. Dus dat hoop ik de komende tijd wat meer uit te kunnen breiden! Erg veel zin om te gaan ontdekken hoe dat voor me werkt.

Meer werk van Marleen is te zien op haar Instagram en website