In het tweede weekend van juli kwam een stel mensen bijeen om de kringloop van ons eten te bestuderen, proeven en vieren. Want Vlieland is een schoolvoorbeeld voor hoe de voedselkringloop prima op zichzelf zou kunnen functioneren. Klein en dichtbij huis, zonder afhankelijk te zijn van grote, schadelijke productiestromen. Daarom was er De Blik Vooruit, een kleinschalig publieksevenement. Lange gedekte tafels tussen de naaldbomen waar bestek tegen borden aan tikte zoals we dat gewend waren: het was een warm weerzien - en leerzaam bovendien. Een terugblik. 

Tijdens Food for Thought op vrijdagavond werd in een panel gesproken over de duurzame transitie van voedsel. Joris Lohman stak zijn verhaal af met vertellen over de duurzame transitie van ons voedsel, waar we middenin zitten. Letterlijk, op dat moment. Hij gaf instructies over hoe duurzame voedselkeuzes te maken, zoals kopen bij lokale aanbieders. Marijke Osinga Groenhuis schoof aan en vertelde over Vlielandse koffiebranderij Baken, die later dit jaar haar deuren opent. Het wordt daarmee de eerste branderij in Nederland die op energie werkt in plaats van fossiele brandstof. De Taartrovers presenteerden hun plan KaPot lekker, waarbij reststromen van het eiland worden gekoppeld aan de Jutter.

Zaterdagmiddag wordt er een culinaire wandeltocht langs de smaken van het eiland gemaakt, daarna werd in de avond het programma afgesloten met een diner in het bos. De lokale voedselstromen en kleinschalige voedselproducenten zijn op een hand te tellen. Door een culinaire wandeltocht over het eiland werd een bezoek gebracht aan de verschillende voedselstromen op het eiland en werd in gesprek gegaan met de lokale ondernemers op het gebied van voedsel. De wandeling begon bij Fortuna, de brouwerij op Vlieland die bier maakt van zoveel mogelijk producten van het eiland, tot aan de zoetwaterbel aan toe. Gerrit Jan Smit was de gids van de wandeling, hij leidde de groepen over het eiland langs de verschillende voedselstromen. De plukwandeling die volgde werd geleid door Bojan, die over elk graan en kruid wel iets zinnigs wist te zeggen. De route leidde langs op koffiedik gekweekte oesterzwammen, wat gebeurde in de door Cees Poetiek en goede vriend Jan van de Veen omgebouwde oorlogsbunker. Dit koffiedik was dan weer afkomstig van branderij Baken. Vervolgens leidde de route via het wad, waar de Vlielandse oester geraapt werd. De proeverij werd verzorgd door Woesties. Ooit vertelden zij in POST al een hoop over de oorsprong van de Vlielandse oester. 


Het programma werd afgesloten met een gezamenlijk diner in het bos naast Kampeerterrein Stortemelk, waarbij gekookt werd volgens waddengastronomie, met enkel producten van Vlieland en naburig Waddengebied. Er werd een driegangendiner bereid door chef Roy Wiggers voor Mobile We. Koken werd gedaan vanuit de Keukenkaravaan, oude bagagekarren van Rederij Doeksen die zijn omgebouwd tot een mobiele buitenkeuken.

En zo werd er weer eens in vertrouwd decor gegeten en gedronken. Het menu werd afgetrapt met een voorafje met selderij, kokos en mosselen. Erna een gang met mozzarella, waddensaus, zeekraal, klaproos en rauwe boter. Vervolgens oesterzwammen met waddengroenten, zilte aardappel, boeren karnemelk, hoeve-ei, rabarber en zeesla. Als toet nectarine, walnoot, chocolade en basilicum. 

Foto's door Tom van Huisstede.
De Blik Vooruit is een concept van programmeur horeca Floris Burgers.