Op Into The Great Wide Open is eten al jaren meer dan een noodzakelijk kwaad. Goed Eten, dat is het doel. Afgelopen zomer streken we neer bij zelfoogstuin Ús Hôf in een weelderig, Fries weiland. Hoog tijd om eens te polsen welk spijs er binnenkort uit de grond schiet nu de lente is begonnen en het bloesem en blad zich langzaam laten zien. Een gesprek met Michel Pauluis, de tuinder van dit perceel.

Ús Hôf is het weiland van Michel en zijn vrouw Bregje dat zich heeft ontwikkeld tot een klein paradijs vol groenten, fruitbomen, bessenstruiken en bloemen. Een vorm van landbouw die de relatie tussen producent en consument weer herstelt. Zonder bestrijdingsmiddelen, puur natuur. Kraakvers en lekker. "Jullie hebben een mooie primeur te pakken", vertelt Michel. "Dit weekend start het oogstseizoen, dus ik ben weer veel in de tuin te vinden."

Vandaag staat onder meer het planten van nieuwe sjalotten en spinazie op de planning. Maar er zijn ook veel groenten rijp. Klaar om geoogst te worden. "Eens even kijken hoor. De raatstelen, prei, pastinaak, paarse broccoli en verschillende soorten sla schieten letterlijk uit de grond. Eigenlijk teveel om op te noemen. Je kan voelen dat het seizoen weer voor de deur staat."

Ús Hôf biedt een divers aanbod van onbespoten groenten van het seizoen. Van de volle grond en uit de koude kas; samen deelt men de oogst. "In het voor- en najaar is er natuurlijk minder keuze, in de zomer hebben we overvloed. Je oogst zoveel je nodig hebt voor het aantal mensen dat je hebt opgegeven als abonnee, jouw huishouden."

Nog steeds heeft hij mooie herinneringen aan vorige zomer toen Into The Great Wide Open neerstreek in Friesland. Bevriende chefs gingen aan de slag met de kortst mogelijke keten: de groenten werden 's ochtends geoogst, 's middags bereid en 's avonds geserveerd. Daarbij werd dus uitsluitend geput uit lokale producten, die groeien in het betreffende seizoen.

Ús Hôf
Ús Hôf is een project van Bregje en Michel. Er wordt een vorm van landbouw bedreven die de relatie tussen producent en consument herstelt. Zonder bestrijdingsmiddelen, puur natuur.
Chef en ondernemer Kees Elfring, die Into The Great Wide Open tot zijn vrienden mag rekenen, verkocht in 2020 zijn Amsterdamse zaken Marius en Worst. Hij streek neer op Us Hof en opende daar Hup Hup Foodlab. Vanuit een grote buitenkeuken ten midden van de tuin organiseert hij diners en geeft hij er kookworkshops.

Ook benieuwd waar je voedsel vandaan komt? Iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 ben je van harte welkom voor een rondje over de tuin en een nadere toelichting. Het adres is Aesgewei 21, 8647 SH Sibrandabuorren.