Door St. Paul

Alexis Taylor reist in het eerste weekend van mei naar Vlieland met zijn vierde soloalbum Beautiful Thing. Dj St. Paul valt als een blok voor de teksten en zang van de Hot Chip-frontman en legt voor POST uit waarom.

De aflevering van The Simpsons “A Totally Fun Thing That Bart Will Never Do Again” begint met een rammelende wekker op maandagochtend en Bart die zuchtend naar school vertrekt (“yugggghhh, here we go again”), op de achtergrond hoor je Boy From School van Hot Chip. Voor heel even lijkt satire te moeten wijken voor onversneden drama en dat heeft alles met de teksten en zang van Alexis Taylor te maken.

Boy From School en Over & Over waren de eerste wereldwijde successen in een bijzonder vloervriendelijke carrière van Hot Chip. Electropop, nou eens niet gestoken in het glimmende harnas van een robot, maar in de vleesjurk van een bange sterveling. Voorman Alexis Taylor gaat in zijn vrije tijd het liefst helemaal tot op het bot. Zonder het kader en de ambtenarij van een band blijken er geen grenzen meer aan zijn emotionele bereik, vooral niet aan de onderkant. Een minimale begeleiding en openhartige ontboezemingen over het leven als “a miracle that's hard to bear” kenmerken de eerste albums onder zijn eigen naam. 
 

'Zou Alexis Taylor zingen over Johan
Derksen in een dixie dan hield geen
toiletjuffrouw of -mijnheer het droog'
 

Het vorig jaar verschenen Piano telt slechts een -euh- piano, maar ook die had ie weg kunnen laten. Het is zijn stem die als een acute lekkage meteen het laagste punt opzoekt. Om de boel in de gaten te houden. Een vriend in nood. En net als je het dan echt niet meer verwacht, wordt het toch ook gewoon weer lente. De melancholicus met de duizend poten heeft in de afgelopen weken met zijn nieuwste liedjes Oh Baby en Beautiful Thing ineens weer de dansvloer gevonden. Net op tijd voor Vlieland.

Op Into The Great Wide Open ontvingen we zijn Hot Chip maatje Joe Goddard, Here Comes The Summer geeft de sleutel van het eiland nu aan Alexis Taylor. Overgave is een kunst. Bart Simpson zei het laatst nog zo mooi in een interview: “zou Alexis Taylor zingen over Johan Derksen in een dixie dan hield geen toiletjuffrouw of -mijnheer het droog.”

Het vierde soloalbum van Alexis Taylor is uit en hier te beluisteren. Meer horen van de Hot Chip-frontman? St. Paul stelde een playlist samen met zijn favorieten: