Vloed: seizoen 3

Verandert kunst de wereld, of verandert de wereld kunst?

In gesprek met kunstenaars uit verschillende disciplines die de afgelopen jaren op Vlieland werkten, duikt journalist Leendert van der Valk in een eeuwenoude vraag: verandert kunst de wereld of verandert de wereld kunst?

Geïnspireerd door TRANSFORM/TRANSIT, dat in 2021 het festivalthema zou zijn, gaat Van der Valk het gesprek aan met kunstenaars uit de contreien van Into The Great Wide Open. Hoe heeft het eiland hun werk beïnvloed? Hoe klinkt hun Vlieland?

Aflevering 1: Zo klinkt het eiland van Marjolijn Boterenbrood

In deze aflevering luister je naar het Vlieland van artist in residence Marjolijn Boterenbrood. Wat hoort zij als beeldend kunstenaar? Haar werk draait altijd om een plek en wordt zelfs grotendeels gemaakt door de plek zelf. Zijn het nou de wind en het wad die hier de kunst maken of is het toch Marjolijn?

Aflevering 2: Zo klinkt het eiland van Sarah Neutkens

In de tweede aflevering: componist Sarah Neutkens. Zij kwam eind 2020 op uitnodiging van Into The Great Wide Open naar het eiland om samen met speciale gasten nieuwe muziek te maken. Hoe beïnvloedde winters Vlieland haar composities? En hoe is het om je een week lang onder te kunnen dompelen in muziek? “Ik had bij Vlieland een beetje het idee: dat is kil. Nare noorderlingen, afstandelijk. Dat was helemaal niet zo natuurlijk, dat zijn allemaal stereotypes. Maar toch, zo’n winters eiland, dat heeft toch wel iets verlatens en iets eenzaams.”

Aflevering 3: Zo klinkt het eiland van Joost Oomen

In deze aflevering luister je naar het Vlieland van schrijver en performer Joost Oomen. In 2017 was hij als Lost Poet op het festival en ving het eiland in woorden. De ritmische poëzie waarmee hij bands aankondigde kun je hier terug horen. Joost debuteerde vorig jaar als romancier met het wonderlijke boek Het Perenlied. In de podcast vertelt hij verder over zijn liefde voor bieten en opklaptafeltjes. Zijn muzikale werk met Kruidkoek hoor je hier.

Aflevering 4: Zo klinkt het eiland van Roosje Klap

In deze aflevering luister je naar het Vlieland van grafisch ontwerper Roosje Klap. Samen met Loes Claessens maakt zij al het grafisch ontwerp voor Into The Great Wide Open, van Facebookprofiel tot T-shirts en bewegwijzering.