Even rust in Podium Vlieland. Weg van de kakofonie, het lijf ontspannen in een luie bioscoopstoel, bij bijzondere films. Podium Vlieland zul je er zelf bij moeten denken en die bioscoopstoel wordt je eigen bankstel, maar het filmprogramma van Into The Great Wide Open is dit jaar gewoon te zien. Met dank aan de filmmakers, die toestemming gaven om hun werk online te zetten, en aan International Film Festival Rotterdam, dat zijn platform Unleashed ter beschikking stelt, is het programma een week lang gratis te bekijken.

Op het programma staan vijf films, stuk voor stuk hoogtepunten van de afgelopen editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Het programma bevat films voor grote, maar ook voor kleine liefhebbers. Voor de jonge kijkers is JovannaForFuture (Mirjam Marks, 2019) beschikbaar, een Nederlandstalige film over klimaatactivisme onder kinderen. De film heeft een voorprogramma met filmpjes van kinderen uit verschillende landen, waarin zij vertellen hoe het bij hen in de buurt gaat met het klimaat. 

Ook de andere films uit het programma sluiten aan bij de kritieke massa, dat dit jaar het thema van Into The Great Wide Open is. De kijker maakt telkens kennis met eenlingen die bewegingen beginnen en daarmee veranderingen bewerkstelligen of in ieder geval proberen. Vaak gaat de hoofdpersoon een eenzaam gevecht aan met de buitenwereld. Zo draaien de korte films NOBU en BABA (Sarah Blok & Lisa Konno, 2018 & 2020) om twee vaders die op jonge leeftijd het avontuur aangingen, en de band met hun dochters. In Erik van Lieshouts Beer (2019) gaan alle remmen los als de maker worstelt met de vraag of hij de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst kan accepteren zonder zijn ziel aan de duivel te verkopen. En de Canadese filmmaker Mike Hoolboom vertelt in Judy Versus Capitalism (2020) over het turbulente leven van zijn goede vriendin en feminist Judy Rebick. 

Alle films zijn van 27 augustus tot en met 2 september gratis te bekijken via online filmplatform IFFR Unleashed. De link luidt tegen die tijd IFFR.com/ITGWO2020, de kortingscode ITGWO2020.NOBU
Sarah Blok & Lisa Konno, Nederland, 2018, 9 minuten

NOBU is een korte film over voormalig wereldkampioen kampioen en Japanse immigrant Nobuaki Konno (1953). Nobu is veertig jaar geleden naar Nederland verhuisd en voor zijn dochter is het altijd een vraagteken geweest waarom precies. In de film vraagt die dochter, modeontwerper Lisa Konno, haar vader naar culturele verschillen, liefde, vriendschap en eenzaamheid, terwijl hij een collectie draagt die ze speciaal voor hem heeft ontworpen.


BABA
Sarah Blok & Lisa Konno, Nederland, 2020, 14 minuten

BABA is het aanstekelijke portret van een van de eerste Turkse immigranten binnen de Nederlandse culturele sector. Hij wordt geïnterviewd door zijn dochter, te midden van een kleurrijke modecollectie die op zijn leven is geïnspireerd. Over de complexiteit van migratie aan de hand van een migrant die migratie nog nooit als complex heeft ervaren. Beer
Erik van Lieshout, Nederland, 2019, 35 minuten

Erik van Lieshout vraagt zich af hoe je als kunstenaars - in een westerse kunsttraditie - nog de vrijheid hebt om politiek kritisch en compromisloos te zijn wanneer je veel geld ontvangt van een multinational. In zijn geval door het winnen van de Heinekenprijs voor de Kunst. neem je de prijs aan? En zo ja, wat doe je met het geld? Indirect reflecteert Van Lieshout met deze film ook op de historische positie van de witte man in zowel de kunst als het kapitalistische systeem. 


Judy Versus Capitalism
Mike Hoolboom, Canada, 2020, 63 minuten

Judy Versus Capitalism is een essayistisch portret dat experimenteel filmmaker Mike Hoolboom maakte van feminist, activist en journalist Judy Rebick, zijn vriendin en geestverwant. Rebick is al sinds jaren zeventig een belangrijke vertegenwoordiger van progressief Canada. Ze ging de barricaden op voor het recht op abortus en stond in de vroege jaren negentig aan het hoofd van Canada’s grootste vrouwenorganisatie. Ze onthult hoe periodes van strijdbaarheid worden afgewisseld met zware depressies, waarvan de oorsprong ligt in trauma’s uit haar vroege jeugd.


JovannaForFuture
Mirjam Marks, Nederland, 2019, 15 minuten

Soms snakt de Nederlandse Jovanna ernaar een keertje te zondigen en een klein toetje te eten, ook al zit er heel veel plastic omheen. Dan vindt ze het stom dat het nodig is om bij alles wat ze doet aan het milieu te denken. Want dat doet ze, zo blijkt uit hoe ze leeft en wat ze vertelt. Ze eet geen vlees en woont met haar familie in een “aardehuis” waar het gezin alle energie die het gebruikt zelf opwekt. En Jovanna doet nog meer: iedere vrijdag staakt ze voor het stadhuis van Deventer voor het klimaat. Net als duizenden jongeren wereldwijd is ze geïnspireerd door klimaatactivist Greta Thunberg. Kinderen kunnen niet stemmen en dan is staken van school zo’n beetje de enige manier om te laten zien dat er iets moet gebeuren. Na de vakantie gaat Jovanna naar de middelbare school en mag ze niet meer staken. Dus is ze naarstig op zoek naar het antwoord op de vraag: wanneer gaan de volwassenen eindelijk iets doen?


Met dank aan alle filmmakers die toestemming gaven om hun werk online te vertonen. Aan International Film Festival Rotterdam voor het beschikbaar stellen van IFFR Unleashed en met name aan Gerben de Louw voor het online zetten van alle films.