Fossielvrije energie op festivallocatie

Om een klimaatpositief festival te worden, moet het stroomverbruik klimaatneutraal worden. Alle stroom op de festivallocatie dient dan fossielvrij te zijn (dit kan al met duurzame biobrandstoffen als HVO-UCO en groen gas) maar op lange termijn wil Into The Great Wide Open naar emissievrije stroomvoorziening (bijvoorbeeld; Nederlandse wind- en zonnestroom en waterstof).

Fossielvrije energie op festivallocatie

Ook hier past Into The Great Wide Open de stappen uit de algemene aanpak toe:

  1. Verminderen en voorkomen - terugdringen energiegebruik door slimme ‘prijs incentives, zuinige apparatuur, uitschakelen van onnodige apparatuur, cyclen van batterij / aggregaat, peak shaving met batterijen, etc.
  2. Overschakelen naar hernieuwbare bronnen - Nederlandse wind- en zonnestroom uit de vaste net aansluitingen, aggregaten op duurzame biobrandstof, festival materieel elektrisch of duurzame biobrandstof, etc.

In 2022 voegt Into The Great Wide Open daar de volgende innovaties aan toe:

  1. Slimmere stroom - door een nieuwe techniek van Greener Power Solutions kan er nu maximale capaciteit van de groene netaansluiting gebruiken. Wanneer alles werkt, kunnen de aggregaten op duurzame biobrandstof (HVO-UCO/Tall B100) ‘s nachts eindelijk helemaal uit. Eindelijk.
  2. Mierenzuur houdt het bier koel - Binnen de pilot van Brand, Lab Vlieland en Into The Great Wide Open zet het festival ook een geheel nieuwe mierenzuur aggregaat in. Deze maakt het voor het eerst mogelijk om emissieloze stroom op te wekken. Mierenzuur is een drager die het mogelijk maakt om waterstof in een normale brandstof tank op te slaan en te vervoeren. Deze nieuwe emissieloze aggregaat wordt geleverd door F&L powerrental.