Eten & drinken
Het is voor Into The Great Wide Open cruciaal dat wat gegeten en gedronken wordt bijdraagt aan een zorgeloos en zinnenprikkelend festival. Eten is de sleutel tot een betere wereld – zowel in ecologisch, economisch als sociaal opzicht. Met wat je eet, bepaal je het landschap om je heen. Ons voedselprogramma stellen we daarom zorgvuldig samen.
Met cateraars stemmen we af over herkomst en voedselkilometers van ingrediënten, en de identiteit van ons menu. Zo dagen we elkaar uit om op zoek te gaan naar antwoorden op welbekende voedselvragen. We zien dat culinair genieten en een duurzamer voedselsysteem hand in hand gaan, ook op een festival. De missie om cateraars te verbinden aan de lokale voedselketen is goed voor Vlieland, beter voor het Waddengebied, en het beste voor jou.
Dit jaar kiezen we voor gerechten met groente, fruit, zuivel, granen, vis en schelpdieren, veelal afkomstig uit de lokale of regionale omgeving. Into The Great Wide Open speelt zich af aan de Waddenkust, een natuurgebied vol voedzame schatten die je terugvindt in diverse recepturen. Denk aan de Oesterfabriek op het Sportveld, ijsthee van duindoornbes, de zeewierdumplings met garum van Hollandse boonsoorten, of de unieke menu’s bij de Keukenkaravaan, waar je vele ingrediënten uit ons kikkerland met nieuwe ogen bekijkt. Ook Restaurant Rotonde uit Rotterdam is dit jaar weer van de partij: de Vuurplaats draait volledig om de veganistische keuken, met belachelijk veel lokale, nieuwe smaken en wildpluk. Maar ook over drank is nagedacht: op de IJsbaan verken je bij Ciderbar Sterk vele Noord-Nederlandse en Limburgse ciders, persoonlijk ingeschonken door de makers.
Voedsel moet verrijken, voeden en vervullen, met een klimaatpositieve impact op onze omgeving. Dit jaar is er met veel zorg en liefde dit voedselprogramma voor je samengesteld. Duik er in, en laat je meevoeren.
Specials
Ieder jaar programmeren we een aantal specials op het festival. Het is aan te raden vooraf een ticket te kopen hiervoor om teleurstelling te voorkomen. We wensen je alvast een heerlijke tijd toe aan tafel.
VUILE VAAT, SCHOON TERREIN
Van je pizza, noodlesoep of koffie geniet je op volledig herbruikbaar servies. Alle bekers, borden en bestek worden afgewassen nadat je ze hebt ingeleverd bij de daarvoor bestemde punten. Daar kun je ook terecht met afval, zoals servetjes. Daarna verwerken we ‘t weer tot grondstof, zodat het z’n waarde behoudt. Bekers lever je in voor een statiegeldmunt bij de bar. Keramiek en planken kunnen terug naar de cateraar (vinden ze fijn). Hier lees je meer over hoe we dat aanpakken.