Op Vlieland in het algemeen en Into The Great Wide Open in het bijzonder, is er veel ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Neem nou de twintig namen op dit affiche. Van de Malinese wereldster Omou Sangaré tot psychedelisch popkwartet Django Django. Van Julia Holter met haar experimentele composities tot de puntige indiehits van The Vaccines. En er is meer:

Met de urgente oudgedienden van Yo La Tengo, Robert Finley met zijn rauwe blues en soul en liedjessmid Tim Knol. Verder is er ‘pop music with one foot on the dance floor’ van Agar Agar en Tyler Childers maakt onvervalste country in een nieuwe jas. Kelly Lee Owens gaat van dromerig naar uitbundig met haar elektrowave en de jonge Theo Lawrence maakt soulvolle rock en country met zijn Hearts. De kans dat Sunflower Bean heel beroemd gaat zijn wordt steeds groter en METZ zal er zoals altijd weer inknallen. Japanese Breakfast gaat van droompop naar shoegaze en Alfa Mist is de nieuwe jazz-ster van London.


Is er nog meer? Ja. Het danceduo Otzeki gebruikt broeierige beats en hypnotiserende synths, en de ambitieuze Parker Millsap heeft iets weg van een jonge Bruce Springsteen terwijl Dylan LeBlanc ergens tussen Neil Young en Fleet Foxes in laveert. Oh ja, Jim White is geen taxichauffeur of dominee meer sinds David Byrne zijn country-noir ontdekte en dan is er ook nog de melancholieke folk van Haley Heynderickx.

Eerder werden Jeff Tweedy, Destroyer, William Fitszimmons, Damien Jurado, Wende, Rico & Sticks, Hauschka, Protomartyr, Big Thief en The Posies bekendgemaakt.

Alvast inluisteren? Ga naar de Into The Great Wide Open-playlist op Spotify.