Een jaar zonder festivals zorgt voor veel financiële schade in de culturele sector, ook bij Into The Great Wide Open, het popculturele samenzijn dat sinds 2009 plaatsvindt op Vlieland. De organisatie mag zich echter gelukkig prijzen dat het vanuit verschillende hoeken gesteund wordt. Een groot deel van de bezoekers heeft een deel van zijn geld gedoneerd en verschillende subsidies blijven overeind. Into The Great Wide Open is graag transparant over zijn omgang met deze geldstromen. 

Donaties
Na de afgelasting van de editie van 2020, besloot Into The Great Wide Open zijn kaartkopers niet te vragen hun ticket te bewaren tot volgend jaar, maar om hen allemaal hun geld terug te geven. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook zij hun geld momenteel goed kunnen gebruiken voor dingen die belangrijker zijn dan een festival. Het geld is inmiddels teruggestort op de rekeningen van de kaartkopers.

Alle kaartkopers van dit jaar krijgen de mogelijkheid om kaarten te kopen voor Into The Great Wide Open 2021, en kregen de mogelijkheid om een deel van hun geld te doneren aan het festival. Het is hartverwarmend dat dat op grote schaal is gebeurd.

Met de donaties van de kaartkopers kan Into The Great Wide Open zijn kernteam doorbetalen en bij elkaar houden. Voor het team, dat grotendeels uit zzp’ers bestaat, biedt dat een stukje zekerheid in onzekere tijden.

Subsidies
Naast de donaties van kaartkopers blijft een deel van de subsidies die bestemd waren voor de festivaleditie van 2020 overeind. Ook valt een deel van het steunpakket van de overheid ten goede aan Into The Great Wide Open. De organisatie is zich ervan bewust dat veel bedrijven en zzp’ers in de culturele sector buiten deze regeling vallen en wil zich dan ook inspannen om ervoor te zorgen dat het geld bij hen terecht komt.

Met de overheidssteun worden alle Nederlandse muzikanten en dj's die in 2020 op het festival zouden staan, volledig uitbetaald, alsook de betrokken boekingskantoren.

Into The Great Wide Open is druk bezig om de gelden op een verantwoorde manier bij de juiste mensen - (kinder)kunstenaars, cateraars, bouwers etc. - terecht te laten komen. Het kost tijd om dit goed te doen, daar zijn we op dit moment hard mee bezig. We houden ons publiek op de hoogte van deze plannen.

Deze gelden stellen Into The Great Wide Open verder in staat om te bedanken voor de jaarlijkse bijdragen van Kampeerterrein Stortemelk en Gemeente Vlieland, zodat dit geld voor belangrijkere zaken gebruikt kan worden. Het stemt hoopvol dat de situatie  het toelaat om solidair te zijn met twee partijen die onmisbaar zijn voor de organisatie van het festival.

Projecten 2020
Het geld dat uit donaties en subsidies richting Into The Great Wide Open komt, stelt de organisatie ook in staat om dit jaar verschillende projecten te ondernemen. Eind augustus vindt een veelzijdig alternatief programma plaats met De Uitzending, Het Tijdschrift en De Doos. Daarnaast is er een filmprogramma in samenwerking met IFFR, reist rapper S10 naar Vlieland voor een schrijfkamp en streamen DJ St. Paul en kunstenaar Rob Sweere bijzondere projecten. Alles over het programma is hier te vinden.

Daarnaast verschijnt tweewekelijks de nieuwsbrief POST en maakt Into The Great Wide Open in samenwerking met muziekjournalist Leendert van der Valk de podcast Vloed. Met bevriende chefs streek men neer op de Friese zelfoogsttuin Ús Hôf, voor een tweedaagse oogst-, kook- en dineersessie.

Het eiland wordt uiteraard niet vergeten. Samen met kunstenaar PJ Roggeband werden op kampeerterrein Stortemelk Uitleentuinen gemaakt. De musical van groep 8 van eilandschool De Jutter werd met hulp van Into The Great Wide Open verfilmd en vrijwilligers van het festival helpen deze zomer mee met het handhaven van de anderhalvemetersamenleving in de drukke Dorpsstraat.

Into The Great Wide Open verheugt zich op het programma van eind augustus en kijkt voorzichtig uit naar een warm weerzien op Vlieland, ergens in de toekomst. 

Wie Into The Great Wide Open een warm hart toedraagt en wat geld kan missen, kan via deze link nog steeds doneren.