Dat Into The Great Wide Open dit jaar geen doorgang vindt, betekent ook dat de chefs die normaliter voor goed eten en drinken zorgen tijdens het festival niet naar het eiland komen. Om hen toch samen te brengen, te laten zien wat we belangrijk vinden op het gebied van eten en drinken, en hun verhalen te vertellen, strijkt Into The Great Wide Open op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli neer op Ús Hôf, een weelderig weiland in Friesland. 

Ús Hôf
Ús Hôf is een project van Kees Elfring, een chef en ondernemer die Into The Great Wide Open tot zijn vrienden mag rekenen. Onlangs verkocht hij zijn Amsterdamse zaak Marius Worst en vertrok hij naar Friesland. Daar stort hij zich in een weiland even buiten Sneek - eigendom van Bregje en Michel - op Ús Hôf, een zelfoogsttuin vol groenten, fruitbomen, bessenstruiken en bloemen. Er wordt een vorm van landbouw bedreven die de relatie tussen producent en consument herstelt. Zonder bestrijdingsmiddelen, puur natuur. De lijnen van de bodem naar het bord zijn er kort. 

Op Ús Hôf bouwt Elfring een outdoor kookstudio, waar hij deze zomer kookworkshops organiseert voor een klein aantal cursisten. De faciliteiten zijn er aanwezig om met meedere chefs een diner te organiseren. 

Into The Great Wide Open op Ús Hôf
Dat is precies wat Into The Great Wide Open op Ús Hôf gaat doen. Chefs die de afgelopen jaren op Vlieland tot vrienden zijn uitgegroeid, zijn uitgenodigd om op 10 en 11 juli naar Friesland af te reizen. Zij gaan een dag lang samen aan de slag in de buitenkeuken, met de groenten uit de tuin, en leren van elkaar. De beide dagen worden afgesloten met een diner waarbij alle chefs aanschuiven. 

De chefs gaan aan de slag met de kortst mogelijke keten: de groenten worden 's ochtends geoogst, 's middags bereid en 's avonds geserveerd. Daarbij wordt dus uitsluitend geput uit lokale producten, die groeien in dit seizoen. Daarnaast gaan ze samen in gesprek over seizoensgroenten, hun fascinatie voor eten en de manier waarop ze jaarlijks hun restaurant achter zich laten en op Into The Great Wide Open vertalen naar een festivalkeuken.

De Seizoensarbeiders
Eregasten bij de diners zijn de Seizoensarbeiders, zzp'ers uit de festivalwereld die hun zomer vullen door bij boeren op het erf te werken als seizoensarbeider. Het zijn krachten die normaal gesproken hun steen bijdragen aan Into The Great Wide Open en die nu de handen uit de mouwen steken op het land. Op Ús Hôf kunnen zij zich te goed doen aan maaltijden die zijn bereid met groenten die ze zelf hebben geoogst. 

Lees hier meer over de Seizoensarbeiders.

Luister mee met Mangiare! 
Op vrijdag 10 juli is Radio 1 aanwezig op Ús Hof. Petra Possel presenteert dan met Mangiare! een liveuitzending vanaf locatie, die van 19:30 tot 20:30 te beluisteren is. De verhalen van de betrokken chefs worden ook door Into The Great Wide Open gecapteerd en op een later moment verspreid.