Ronnie Flex en The Ex, John Cale en Snail Mail, Pip Blom en Róisín Murphy en die dan op één affiche, zie daar de musica op Into The Great Wide Open 2018 in al z’n weidsheid.

En zo valt alles op een plek, in ‘de vrije ruimte’ op Vlieland. Over die ruimte later veel meer, als het kunstprogramma wordt geopenbaard; nu eerst de focus op de muziek.

Het programma van Into The Great Wide Open komt tot wasdom met grote voorlopers en vernieuwers in de popmuziek door de jaren heen. De Ierse Róisín Murphy brengt haar vele hits naar het eiland, als frontvrouw van Moloko en als soloartiest. Iets minder hitgevoelig maar minstens zo geniaal is John Cale, de excentrieke muzikant, producer en oprichter van sixtiesrockband The Velvet Underground. 

Ronnie Flex is misschien wel de meest beluisterde en invloedrijke Nederlandse rapper van dit moment en neemt dit jaar zijn band Deuxperience mee. Het wordt zijn tweede ITGWO-editie. Dat geldt ook voor Mauro Pawlowski, die eerder al met dEUS op het Sportveld stond maar nu met zijn ‘asociale feestorkest’ Gruppo Di Pawlowski herrie komt schoppen. Erg bijzonder is Pawloki’s samenwerking met het Braaknoot Ensemble, waarmee hij de cultplaat Nacht en ontij van Boudewijn de Groot live en integraal zal uitvoeren.

Van cult door naar de underground van The Ex, waar punk, jazz, noise en etnische muziek samenkomen. Meer Afrikaanse ritmes zijn te horen van het Parijse Tshegue, die ze doen versmelten met garagerock. De Turks/Nederlandse band Altin Gün groovet met psychedelische folk en White Denim voert het tempo hoger op met hyperactieve rock. De jonge Pip Blom gaat hard met haar garage-Britpop en Snail Mail schijnt ‘the wisest teenage indie rocker we know’ te zijn. Het duo IDER maakt zwoele electropop, Onyx Collective brengt een multimediale mix van jazz, salsa en funk en Carista weet met haar dj-sets altijd te verrassen en dj Thelonious draait zijn nieuwste funk-, soul- en hiphopaanwinsten.

Dan de acts die afgelopen weekend op Here Comes The Summer stonden en over een paar maanden nog eens de boot terug naar Vlieland nemen: de indierockers van JOHAN en soulvrouw Hannah Williams met haar band The Affirmations. En om af te sluiten waarmee het allemaal begon: de IJslandse Emiliana Torrini stond op de eerste editie van ITGWO en is negen jaar later samen met haar achtkoppige orkest The Colorist Orchestra ook weer op de tiende editie te zien.