Vorig jaar was Op de Schans voor het eerst Op het Eiland. Het programma van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), schrijver Alma Mathijsen en SMIB'er slash suit-meesterbrein Bonne Reijn vindt normaal gesproken plaats in het hart van de hoofdstad, in de woonkamer van Bonne. Daar lezen aanstormende schrijvers, dichters, artiesten en rappers voor uit ongepubliceerd werk, en voltrekt zich een open mic waar iedereen aan mee kan doen. Voor De Uitzending van zondag 30 augustus komt het gezelschap weer naar Vlieland, met Ray Fuego, Jerry Afriyie, Babeth Fonchie, Firoza Mulahella en Maxime Garcia Diaz. 

Kijk de volledige sessie van Op de Schans hier terug.

Normaal gesproken is vrijheid blijheid het devies bij Op de Schans. Maar omdat in 2020 niets op een normale manier gebeurt, krijgt het programma in De Uitzending een andere invulling, op maat gemaakt voor deze tijd. Vijf schrijvers en artiesten schrijven een poëtisch manifest waarin ze een nieuwe wereld schetsen. Anti-racisme, consent, klimaatproblematiek, technologische innovatie: Op de Schans bevraagt de huidige maatschappij door gezamenlijk een alternatieve wereld te articuleren en woorden voor een nieuwe wereld te zoeken. Ray Fuego 
Rayvel Pieternella alias Ray Fuego is een nietsontziende artiest. Een rapper met een punkhart of een punker die rapt. Maakt niet veel uit. Zijn stijl is uniek. In alles. Van zijn uiterlijk tot zijn muziek. Als lid van hiphopcollectief c.q. kunstenaarsbende SMIB opgekomen, inmiddels ook actief op eigen benen en als voorman van punkband Ploegendienst. Steekt zijn woede niet onder stoelen of banken, maar klimt op tafel om het uit te schreeuwen. 

Jerry Afriyie
The rebel, the poet. In die volgorde inderdaad. Jerry Afriyie is vrjheidsschrijver, oprichter van de stichtingen Nederland wordt beter en Soul Rebel Movement en voorman van Kick Out Zwarte Piet. Hij treedt op onder de naam Kno'ledge Cesare. Afriyie is een idealist, zowel dromer als doener. Hij strijdt onvermoeibaar voor een betere wereld.Firoza 
Firoza Mulahella - je zult maar met zo'n achternaam gezegend zijn - is presentator bij Vice. Daarnaast dook ze onlangs op op De Fik 1, een compilatie van Burning Fik, het eigenwijze label waarmee Faberyayo en Abel hiphop met een punkgeest uitbrengen. Op die plaat rapt ze met een elvenstemmetje over flirten. Benieuwd wat ze bij Op de Schans gaat doen.

Babeth Fonchie
Babeth Fonchie is dichter, kunstenaar en jurist bij het Ministerie van OCW. In haar kunst staan kwetsbaarheid en rauwheid centraal. In haar meest recente schilderproject maakte zij abstracte portretten van haar 40 (Tinder)Dates. Daarbij schreef ze onder meer wat ze interessant aan hen vond, wat niet en hoeveel gedichten ze over de dates schreef. Maxime Garcia Diaz
Vorig jaar won Maxime Garcia Diaz het NK Poetry Slam. Ze studeert Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en is betrokken bij actiegroep Humanities Rally. Daarmee strijdt ze voor een democratische universiteit en tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs. Ook in haar gedichten schuilt activisme, al kan Maxime ook uitblinken in introspectie.

Alma Mathijsen & Bonne Reijn
Op de Schans wordt - ook op het eiland - gehost door Alma Mathijsen en Bonne Reijn. Alma Mathijsen is schrijver. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en bracht de afgelopen jaren onder meer Vergeet de meisjes (2017) en Ik wil geen hond zijn (2019) uit. Bonne Reijn is modeontwerper van en meesterbrein achter Bonne Suits, het kledingmerk waar alle coole mensen in Amsterdam een pak van lijken te bezitten. Hij is galeriehouder, kunstenaar en onderdeel van SMIB. 

Op de Schans is te zien in De Uitzending, op zondag 30 augustus om 19:00 uur via NPO 2 Extra en intothegreatwideopen.nl, en daarna op NPO Start. De sessie zal op een later moment terug te kijken zijn op onze site.

Beeld door Tom van Huisstede.