Voor wat, hoort wat. En omdat Into The Great Wide Open al ruim tien jaar neerstrijkt op het mooiste eiland van de Waddenzee, was een cadeautje wel op zijn plaats. Een fles wijn of bos bloemen waren vast al eens eerder gegeven, een speeltuin leek daarentegen een origineler idee. Zo geschiedde. In samenwerking met Vlielandse schoolkinderen en kunstenaars ontstond het idee voor een nieuwe natuurspeeltuin. En zo werd temidden van bossen en duinen een fantasiewereld geschapen. Op de laatste dag voor de schoolvakantie, 11 juli, werd 't Hol van Stout Konijn officieel geopend door burgemeester Tineke Schokker.

En dus verzamelden zich jong en oud, allen een eigen steentje aan de speeltuin bijgedragen. Er klonken mooie woorden, er werd bedankt, er werden zelfs traantjes weggepinkt. Buurman Robbie kreeg een Zilveren Keutel als bedankje voor alles wat hij voor de nieuwe speeltuin heeft betekend. Burgemeester Tineke Schokker had het roodwitte lint nog niet doorgeknipt of de meute kinderen raasde het speelterrein al over. De konijnenkeutels, ookwel grote bruine vilten speelballen, waren her en der verstopt en mochten eindelijk gevonden worden. Ook het in een doek gehesen konijnenbeeld werd uitgekleed, door de kinderen en ontwerper Douwe-Sjoerd in harmonie gedaan. Hierna was het feest, in de vorm van een limonadeborrel met vegetarische bitterballen. Hieronder zie je de foto's van de opening en lees je meer over het ontstaan van de speeltuin.Gedurende het schooljaar zijn ruim driehonderd ontwerpideeën in de vorm van tekeningen en maquettes verzameld, waar het paradijs aan heuvels, tunnels en hangmatten uit is ontstaan. Op die manier hebben de Vlielandse kinderen samen met de bezoekende kinderen van Into The Great Wide Open én de ontwerpers van Stout Konijn een eigen fantasiewereld geschapen.Het Stout Konijn verhaal met de grote konijnenkeutels verspreid over het eiland is Vlieland al jaren bekend. Nu hebben de kinderen een blijvend speelhol voor hun lievelingsknuffel ontworpen - om niet alleen de keutels, maar ook het konijn een thuis te geven. Het hoofddoel van spelontwerpers Douwe-Sjoerd Boschman en Ricardo Makosi is om een beleving te creëren, niet zozeer een uit losse onderdelen bestaand terrein.
De verouderde speeltuin aan de Sparrenlaan is samen met architect Daryl Mulvihill van DMAU en speeltuinvereniging KDSO volledig opgeknapt. Er zijn nu heuvels, tunnels, een bostoren, hangmatten en een hele grote familie touwschommel en een picknickplek. De Stout Konijn speeltochten worden ontwikkeld met Staatsbosbeheer en Kampeerterrein Stortemelk. Het project is mede tot stand gekomen door een bijdrage van het Iepen Mienskipfûns van Provincie Friesland als investering in de leefbaarheid van de Waddeneilanden.

Foto's: Tom van Huisstede.
Meer over het verhaal van kunstproject Stout Konijn is hier te lezen.

Vlieland, bedankt!