Voor het eerst sinds de lockdown organiseert Into The Great Wide Open in samenwerking met Lab Vlieland een kleinschalig publieksevenement op het eiland. De Blik Vooruit - het eetbare eiland - staat in het teken van lokaal eten op Vlieland en de duurzaamheidstransitie in voedsel. Het inmiddels uitverkochte programma vindt plaats op vrijdagavond 9 juli en zaterdag 10 juli. Tijdens Food for Thought op vrijdagavond wordt in een panel gesproken over de duurzame transitie van voedsel. Zaterdagmiddag wordt er een culinaire wandeltocht langs de smaken van het eiland gemaakt, daarna wordt in de avond het programma afgesloten met een diner in het bos. Een diner met enkel ingrediënten van Vlieland en de Wadden, ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.


Vrijdagavond - Food for Thought

Het programma start met een panel. Hoe bewegen we toe naar een toekomstbestendig voedselsysteem en welke rol speelt ‘de korte keten’ daarin? Onder moderatie van Jennifer Muntslag wordt die vraag beantwoord. Joris Lohman, oprichter van Food Hub, schuift aan en legt uit over de steeds veranderende wereld van ons voedsel. Vlieland is een eiland waar voedselproductie op grote schaal niet bestaat. Lokale ondernemers delen hun verhaal. Hoe is het bijvoorbeeld om naar het eiland te verhuizen en er je eigen koffiebranderij te starten? Daarover vertelt Marijke Osinga Groenhuis, ondernemer en mede-initiatiefnemer van stichting Duurzaam Circulair & Innovatief Vlieland. Muzikale omlijsting op de avond wordt verzorgd door The Blue Flamingo, de herontdekker van vergeten muziek. 

Zaterdagmiddag - De Wandeling
De lokale voedselstromen en kleinschalige voedselproducenten zijn op een hand te tellen. Middels een culinaire wandeltocht over het eiland breng je onder begeleiding van een gids bezoek aan de verschillende voedselstromen op het eiland en ga je in gesprek met de lokale ondernemers op het gebied van voedsel. 

Zaterdagavond - Het Diner
Het programma wordt afgesloten met een gezamenlijk diner in het bos waarbij gekookt wordt volgens ‘waddengastronomie’, met enkel producten van Vlieland en naburig Waddengebied. Er wordt een driegangendiner bereid door chef Roy Wiggers voor Mobile We. Er wordt gekookt vanuit ‘de Keukenkaravaan’, oude bagagekarren van Rederij Doeksen die zijn omgebouwd tot een mobiele buitenkeuken. Kaarkopers hebben de keus tussen vlees, vega of vegan.

Tickets
Met een ticket krijg je toegang tot het complete programma dat plaatsvindt op vrijdagavond 9 juli en zaterdag 10 juli. Een ticket geeft toegang tot het panel, deelname aan de wandeling + lunch en deelname aan het diner inclusief drank. Een ticket kost €70,-. Bootreis en overnachting op Vlieland zijn niet inbegrepen. Update: de tickets zijn allemaal uitverkocht.

Over de Blik Vooruit
‘De Blik Vooruit, een ander geluid’. Zo luidde het motto van van de serie lezingen die in de zomer van 2016 op Kampeerterrein Stortemelk georganiseerd werden door Into The Great Wide Open en Lab Vlieland. Binnen dit publieksevent kregen spraakmakende figuren een plek op het podium om hun progressieve visie en verhaal te delen met een breder publiek. Nu, vijf jaar later, wordt De Blik Vooruit nieuw leven ingeblazen. Deze keer gespecificeerd op het onderwerp voedsel. Het Nederlandse voedselsysteem zoals we dat nu tientallen jaren kennen toont zijn eerste scheuren. Boeren lopen vast in het systeem, de bodem raakt uitgeput en het uitbreken van de corona crisis legde bloot dat sommige waardeketens te ver zijn geglobaliseerd. In sommige gevallen ligt het antwoord dichtbij, lokaal voedsel is een van die oplossingen. Kortom; hoog tijd voor een blik vooruit, een ander geluid.