Het weekeinde van Into The Great Wide Open ging niet onopgemerkt voorbij. Het festival werd een digitaal samenzijn, van zonsopkomst tot zonsondergang. Met mooie dingen die hoop en troost bieden, met vreugde en verdriet. Geniet er op deze pagina van na en kijk De Uitzending en alle losse onderdelen terug.

De Uitzending
Was het net zo mooi als een lang weekend op het eiland? Nee, maar De Uitzending kwam een eind. In samenwerking met NTR kwamen alle disciplines waar Into The Great Wide Open zich mee bezighoudt samen, van muziek tot film en van kunst tot kinderkunst. De sprekers van Op de Schans maakten indruk met hun manifest voor de nieuwe wereld en boswachter Anke charmeerde met haar verhalen over zandhagedissen en roofvogels. S10 vertelde over het album waaraan ze op het eiland werkte en Spinvis vormde met muziekfilm De Overkant de rode draad, met ‘Kom Terug’ als gedoodverfde uitsmijter.Spinvis
Spinvis komt al jaren op Vlieland. Ook dit jaar zou Erik de Jong met zijn band op Into The Great Wide Open staan, in aanloop naar de release van zijn nieuwe album 7.6.9.6. Het festival vond geen doorgang, maar Spinvis kwam op verzoek van Into The Great Wide Open toch naar het eiland, om op het strand een sessie op te nemen. Een deel daarvan was al te zien in De Uitzending van zondag 30 augustus, nu is de hele opname te bekijken.Op de Schans
Onder de naam Op de Schans nodigen Alma Mathijsen, Bonne Reijn en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam aanstormende schrijvers uit om voor te dragen uit ongepubliceerd werk. Normaal gesproken vindt Op de Schans plaats in het hartje van de hoofdstad, maar vorig jaar kwam de bende voor het eerst naar Vlieland. Ook dit jaar reisde het gezelschap af naar het eiland. Bij Vuurboetsduin maakten Ray Fuego, Jerry Afriyie, Babeth Fonchie, Firoza Mulahella en Maxime Garcia Diaz een manifest voor de nieuwe wereld. Ze bevroegen de huidige maatschappij door gezamenlijk een alternatieve wereld te articuleren en woorden voor een nieuwe wereld te zoeken. Bekijk hier de volledige sessie. Rob Sweere: Silent Sky Project #90
Een tweede ritueel op de zondagochtend: kunstenaar Rob Sweere nodigde mensen uit voor een groepsperformance die eigenlijk plaats had moeten vinden op het Sportveld, maar die ook in afzondering tot inzicht kan leiden. Onder de naam Silent Sky vroeg hij mensen om korte tijd op hun rug te liggen en naar de lucht te kijken, onder begeleiding van Sweere. In dit interview op onze site vertelt Rob Sweere meer over het project en beleef Silent Sky Project#90 hieronder nogmaals.
S10
Een maand geleden vertrok rapper en zangeres S10 per zeilschip vanuit Hoorn naar Vlieland. Op uitnodiging van Into The Great Wide Open werkte ze in Brouwerij Fortuna aan haar nieuwe album, met gasten als Wende, Remy van Kesteren en Koen van de Wardt van Klangstof. Daarnaast toog S10 naar de Open Plek om een sessie op te nemen, met vaste producer Sim Fane en gitarist Mick Langenberg. Het werd een indrukwekkende set met materiaal van haar debuutalbum Snowsniper die benieuwd maakt naar het werk dat S10 op het eiland heeft geschreven. De hele opname is hieronder te bekijken.
DJ St. Paul: Eternal Sunrise of the Spotless Mind
Twee jaar geleden verzorgde DJ St. Paul live een soundtrack bij de zonsopkomst, op het strand van Vlieland. De bijzondere omstandigheden nopen hem er nu tot dat huzarenstukje te herhalen. Paul is weer op het strand, de vroege vogels kunnen thuis naar buiten turen en meekijken en -luisteren naar zijn set. Uiteindelijk is de zon die bij Vlieland uit het water stijgt, immers dezelfde als de zon die aan de wal boven de horizon uit kruipt. Benieuwd naar de tracklist, of luister je de set liever terug via Mixcloud? Dan ben je hier aan het goede adres.

Op pad met boswachter Anke
Geen Into The Great Wide Open zonder de boswachters van Staatsbosbeheer. Jaarlijks is het festival voortdurend in overleg met de boswachters van Vlieland om ervoor te zorgen dat Into The Great Wide Open geen schade toebrengt aan de natuur op het eiland. Als ergens een zandhagedis nestelt of een roofvogel broedt, betekent dat simpelweg dat een kunstwerk of podium elders plaats zal moeten vinden. In De Uitzending ging presentatrice Vera Siemons op pad met Anke Bruin-Kommerij, een van de boswachters bij Staatsbosbeheer Vlieland.