In december 2020 toog de 22-jarige componist Sarah Neutkens op uitnodiging van Into The Great Wide Open naar Vlieland. In navolging van The Industry en S10 maakte Neutkens een week lang nieuwe muziek op het eiland, samen met sepciale gasten Kika Sprangers, Berend Dubbe, Hampus Lindwall en leden van het Nederlands Kamerkoor. De documentaire bij Het Kamp werd geregisseerd door Thomas Bierens en door de NTR uitgezonden op NPO 2 Extra. Kijk de documentaire hieronder terug via het YouTube-kanaal van Into The Great Wide Open. De film is ook beschikbaar via NPO Start.Het Kamp van Sarah Neutkens ving begin december in alle vroegte aan in Harlingen Haven. Vanuit daar voer Sarah met zeilschip De Albatros naar Vlieland. Dat deed ze in gezelschap van de 26-jarige saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers. Na een barre tocht werkte het duo in Brouwerij Fortuna aan twee melancolische en minimalistische stukken, waarin Sprangers' saxofoon bij vlagen als de zee klinkt. Beide stukken zijn hieronder te beluisteren.
In de documentaire vertelt Sarah, die bewust geen conservatoriumopleiding volgde, over haar visie op componeren. "Het moet geen werken worden", zegt ze. Ze beschrijft hoe ze de muziek in haar hoofd hoort en hoe ze dat vervolgens met een hoop monnikenwerk richting de realiteit brengt. "Het is eigenlijk gekkenwerk, maar het is zo fijn als je het dan hoort, als de musici het spelen. Het is een groot, waanzinnig toeval en het is een hele leuke weg om lekker in je uppie te bewandelen." In de Nicolaaskerk, de zeventiende-eeuwse kerk in de Vlielandse Dorpsstraat, werkte Sarah samen met de Zweedse, in Parijs gevestigde organist Hampus Lindwall en drummer, producer en stemkunstenaar Berend Dubbe, onder meer bekend van Bettie Serveert. Met behulp van het orgel, dat stamt uit circa 1780, maakte het drietal een bezwerende bewerking van In Dreams Begin Responsibilities, een kort verhaal van de Amerikaanse schrijver Delmore Schwartz. Het stuk van Sarah, Hampus en Berend heet My Father Thinks of My Mother en is hieronder te beluisteren.

Het slotstuk van Het Kamp van Sarah Neutkens werd gevormd door een samenwerking tussen Sarah en leden van het Nederlands Kamerkoor, volgens Sarah een van de meest iconische gezelschappen van Nederland. Op Vlieland werkte Sarah met Imre Ploeg aan haar bewerking van Stabat Mater, een van de beroemdste Latijnse gedichten uit de middeleeuwen, over Maria die rouwt bij de gekruisigde Christus. Door het Stabat Mater op muziek te zetten, vestigt Sarah zich in een lange traditie van componisten. Na hun sessies op Vlieland voeren Sarah en Imre naar het bij Amsterdam gelegen Vuurtoreneiland, om daar met vier zangers van het Kamerkoor op te nemen. Het eindresultaat verscheen rond de Paasdagen van 2021.
Lees hier een uitgebreid interview met Sarah Neutkens. Het Kamp van Sarah Neutkens was het derde in een reeks schrijf- en componeerkampen op initiatief van Into The Great Wide Open. Lees hier meer over Het Kamp van S10 en hier over The Industry, een kamp rondom Willem Smit (Canshaker Pi, Personal Trainer).

Sarah Neutkens was ook te gast in Vloed, een podcast van Into The Great Wide Open en muziekjournalist Leendert van der Valk. Beluister de aflevering hieronder.
Het Kamp van Sarah Neutkens werd gemaakt door:
Het team van Into The Great Wide Open
Sarah Neutkens

Artiesten
Sarah Neutkens
Kiki Sprangers
Berend Dubbe
Hampus Lindwall
Nederlands Kamerkoor

Regie
Thomas Bierens

Redactie
Thomas Bierens
Ferry Roseboom
Pim van Dinther
Niek Nellen
Nienke Bodewes

Productie
Margriet Colenbrander
Isabelle van Lieshout

Presentatie
Vera Siemons

Camera
Dammes Kieft
Nicky Pajkic

Geluid
Live Concert Recording | Philip ten Brink
Dammes Kieft

Edit
Sander van der Aa
Thomas Bierens

Kleurcorrectie
Nikolai Swartz

Mixage
Philip ten Brink
Hens Zimmerman

Met dank aan
Bojan Bajic
Brian Boswijk
Eva Dekker
Fortuna Vlieland
Gemeente Vlielan
Imre Ploeg
Kampeerterrein Stortemelk
Klaas Houter
Lennard de Haan
Nicolaaskerk Vlieland
Olchert Brouwer
Tom van Huisstede
Vuurtoreneiland
Zeger van der Zel / zeilschip Albatros

Tracks
Sarah Neutkens & Kika Sprangers: Last Call, Cleaning the Bar 
Sarah Neutkens, Hampus Lindwall en Berend Dubbe: My Father Thinks of my Mother
Sarah Neutkens & Nederlands Kamerkoor Stabat Mater

Mede mogelijk gemaakt door
Fonds Podiumkunsten
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Mondriaan Fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Vuurtorengenootschap
NTR
NPO

Speciale dank aan de donateurs die hun kaartje (of een deel hiervan) hebben gedoneerd aan ons festival.