Het Amsterdams 4 en 5 mei comité presenteerde de TV-special De Nieuwe Mens, die op bevrijdingsdag 2021 om 20.00 uur in première ging op NPO 2 Extra en NPO Start. In de roadmovie door de stad spraken en dichtten artiesten en performers over idealen als gelijkwaardigheid en over de veerkracht van de mens in crisistijd.

Marjolijn van Heemstra is reisleider van de roadmovie: “De Nieuwe Mens is een ode aan ons eindeloze streven naar het goede. Een ode aan al onze pogingen - groot en klein - om een betere versie te worden van onszelf. De Nieuwe Mens is een reis langs mensen die zich oefenen in de kunst van het bevrijden, door een stad die naast de wonden van de Tweede Wereldoorlog ook de sporen van onze idealen kent; onze successen, mislukkingen, ons proberen."

De kijker ontmoet onder meer Spinvis, Nana Adjoa, Hannah Hoekstra en Adbelkader Benali en wordt tijdens de roadtrip langs locaties als de A'DAM Toren, het Olympisch Stadion, poptempel Paradiso en het dak van Heesterveld Creative Community geleidt.

Achtergrond De Nieuwe Mens
5 mei is de verjaardag van een ideaal. Na de Tweede Wereldoorlog leefde de belofte dat de mens zichzelf opnieuw zou kunnen uitvinden. Na Auschwitz was een nieuwe mens nodig. In die jaren na 1945 droomden mensen over een radicale gelijkwaardigheid. De artiesten in De Nieuwe Mens reageren en spreken over dat ideaal, en maken statements die ons aan elkaar kunnen verbinden.

De Nieuwe Mens is het alternatief van het Amsterdamse Bevrijdingdfestival en een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, in samenwerking met Into The Great Wide Open, Theater Na de Dam, Vrijheidscolleges en de NTR. De TV-special kwam tot stand met steun van het Vfonds, Sena en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De première is op 5 mei 2021 om 20.00 uur te zien via NPO 2 Extra.

Beeld door Tom van Huisstede.