Into The Great Wide Open is per direct op zoek naar een parttime curator voor de kunstredactie, voor circa 8 uur per week. Reageren kon tot vrijdag 11 september. De vacature is inmiddels gesloten. Mensen die hebben gereageerd, hebben bericht ontvangen.

Into The Great Wide Open is een jaarlijks muziek- en kunstfestival op Vlieland, midden in de natuur van misschien wel het mooiste Waddeneiland van Nederland met verrassende randprogrammering, film, uitmuntend eten & drinken, kolder voor kids en voldoende rust en ruimte om er optimaal van te kunnen genieten.

De kunstredactie van Into The Great Wide Open maakt een dag- en nachtprogramma met installatiewerken, objecten, projecties en performances in de openbare ruimte op Vlieland dat getoond wordt  gedurende het festival. Aan de hand van een jaarlijks wisselend thema worden nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd nieuw werk te maken. 

In 2019 was het thema Possible Futures, dat resulteerde in dit programma

Into The Great Wide Open zoekt per direct een parttime curator voor +/-  8 uur per week
In navolging van de onlangs gepubliceerde open brief getiteld “Wij zien jullie, witte kunst- en cultuursector” heeft het kunstteam van Into The Great Wide Open besloten de samenstelling van haar redactie inclusiever te maken. Wij voelen deze urgentie en vinden het tijd om nu stappen te ondernemen. Wij zoeken een talentvolle curator als lid van de vierkoppige kunstredactie. 

Kunst kan bij uitstek andere verhalen brengen, bevragen en reflecteren als blik en reactie op de wereld om ons heen. Daarom zoeken we naar een teamlid met een biculturele achtergrond, die ons team kan versterken om een festival te maken als afspiegeling van onze samenleving. 

Wat zijn je werkzaamheden als curator van het kunst team?
Als curator ontwikkel je samen met de rest van de redactie een jaarlijks thema, maak je gezamenlijk een lijst van kunstenaars en gaat met ze in gesprek. Het kunstteam werkt met een vast budget, werft aanvullende financiering via fondsaanvragen en begeleidt het traject van productie en presentatie. 

We werken gedurende het hele jaar doorgaans 1 dag per week (de woensdag) op ons kantoor in Amsterdam Noord aan dit programma dat eind van de zomer op Vlieland een belangrijk onderdeel vormt van het festival. Alle medewerkers van het festival werken op basis van 1 of 2 dagen per week. Het festival heeft geen directeur of hiërarchische structuur, maar is een platte organisatie. Doel is met elkaar een festival te maken.  

Into The Great Wide Open 2020
Het festival vindt in 2020 niet op Vlieland plaats maar in een alternatieve vorm die bestaat uit een televisie uitzending, een online filmprogramma en Het Tijdschrift,  een publicatie met beeld- en tekstbijdragen van kunstenaars, makers en denkers waaronder Matteo Marangoni & Dieter Vandoren, Jonas Staal, Charl Landvreugd, Rob Sweere, Sophia Bulgakova, Julia Janssen, Studio Moniker, Raquel van Haver, Erik van Lieshout en Simon Wald-Lasowski,

Wat vragen wij van jou?
Je hebt aantoonbare ervaring, talent en ambitie op het gebied van het samenstellen van kunstprogramma’s en vindt het leuk om te werken op het kruisvlak van kunst, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen.

Wat bieden wij jou?
Wij bieden een plek in een sterk en leuk team dat met veel plezier het jaarlijks programma ontwikkelt waarbij ruimte is voor eigen inbreng en visie. Into The Great Wide Open onderzoekt en bevraagt en houdt ervan buiten de lijntjes te kleuren. Normaal gesproken werken medewerkers van Into The Great Wide Open op basis van freelance jaarovereenkomsten. Met de onzekerheid die corona met zich meebrengt geldt voor de eerstvolgende editie (2021) dat er in eerste instantie wordt gewerkt met een overeenkomst voor de periode 1 oktober - 1 januari en een daarbij horende vergoeding, die percentueel overeenkomt met de jaarvergoeding. 

Enthousiast geworden? 
Reageren kon tot vrijdag 11 september, de vacature is inmiddels gesloten. Mensen die hebben gereageerd, hebben bericht ontvangen. 

Over Into The Great Wide Open:
De Waddenzee is sinds 2008 UNESCO Werelderfgoed. In datzelfde jaar ontstond Into The Great Wide Open. Om een natuurgebied te verheffen tot Werelderfgoed moet het voldoen aan een aantal unieke eigenschappen. De Waddenzee verenigt er drie in zich: het is jong en oorspronkelijk, wonderlijk dynamisch en zeldzaam gevarieerd. Het zijn eigenschappen die één op één terugkeren in Into The Great Wide Open, het popculturele festival dat alleen kon ontstaan op Vlieland, een van de kroonjuwelen op de Wadden. Into The Great Wide Open bestaat ‘pas’ elf jaar, doet iets wat andere festivals niet doen en programmeert op telkens andere locaties en onder andere omstandigheden beeldende kunst, film, literatuur, technologie en muziek in tal van gedaanten.

Into The Great Wide Open is een gezonde culturele ANBI, mede dankzij het goede ondernemerschap dat de makers vanuit een platte organisatie aan de dag leggen. Daarnaast proberen de makers ook het goede voorbeeld te geven. Aan de jongsten met uitdagende activiteiten, maar ook door samen met New Faces en Cement, mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt bij het festival te betrekken. Tevens slaat Into The Great Wide Open de handen ineen met Lab Vlieland en Innofest om technische, sociale en duurzame innovaties aan te jagen, te programmeren en te delen met de omgeving.

In de nabije en verdere toekomst wil Into The Great Wide Open blijven investeren in de jeugd. Door het kinderatelier De Kolder uit te bouwen, samenwerkingen te verdiepen met opleidingen en scholen landelijk, regionaal en lokaal, maar ook door De Jeugd te versterken. De Jeugd is een team van ongeveer vijftien pubers die door het jaar heen meelopen met de organisatie en tijdens het festival zelf een contra-festival organiseren, programmeren en promoten. 

Verder ligt de toekomst van Into The Great Wide Open behalve in het initiëren van unieke kunstwerken en dito uitvoeringen, ook in het maken van integraal programma.

Ook zal Into The Great Wide Open Lab Vlieland uitdagen en faciliteren om het festival in 2021 circulair te maken en de ecologische voetafdruk te minimaliseren in het Werelderfgoedgebied dat behalve de kraamkamer van de natuur, ook de plek is geworden waar de creatieve sector in al zijn gedaanten kan groeien en bloeien.