Into The Great Wide Open gaat door. Niet als samenzijn op Vlieland, maar wel in andere vormen. Alles dat normaliter op het eiland tot uiting komt, vindt tussen 27 augustus en 2 september zijn weerslag in een Uitzending, een Tijdschrift en een Doos. Daarnaast is er een filmprogramma in samenwerking met IFFR, reist rapper S10 naar Vlieland voor een schrijfkamp en streamen DJ St. Paul en kunstenaar Rob Sweere bijzondere projecten. 


De Uitzending

Zoals inmiddels algemeen bekend, vindt er dit jaar geen vierdaagse plaats op Vlieland. Toch wordt het alternatieve programma allerminst eilandloos. Op zondagavond 30 augustus vindt vanaf 19:00 uur De Uitzending plaats. Gefilmd op Vlieland, uitgezonden op NPO 2 Extra en intothegreatwideopen.nl. In De Uitzending zitten sessies van Spinvis en S10, die op uitnodiging van Into The Great Wide Open aan een nieuwe plaat werkt op het eiland. Alma Mathijsen en Bonne Reijn verzamelen aanstormende sprekers en schrijvers als Ray Fuego, Jerry Afriyie en Firoza Mulahella voor een speciale editie van Op De Schans. De boswachter neemt de kijker mee langs de plekken die in afwezigheid van het festival leeg blijven en Stout Konijn leest de kinderen een verhaaltje voor het slapengaan voor vanuit het bos. De presentatie is in handen van Vera Siemons, vaste gast van het festival en dj van Vera On Track op 3FM.

Zondagavond 30 augustus, 19:00 via NPO 2 Extra, NPO Start en intothegreatwideopen.nl. De Uitzending is een samenwerking met NTR.Het Tijdschrift
In 2020 is De Kritieke Massa het thema van Into The Great Wide Open. Hoe veroorzaken eenlingen bewegingen? En wanneer weegt een beweging zwaar genoeg om een verandering te bewerkstelligen? Rondom die vragen is nu een Tijdschrift extraordinaire van bijna honderdvijftig pagina’s gemaakt, met proza over oude ansichtkaarten van Vlieland, essays van verscheidene kunstenaars en interviews met onwaarschijnlijke activisten. Plus een collage van Spinvis, een artikel over de zwarte roots van Nederlandse hiphop, de hoogtepunten van de Kolderkrant, een fotoserie van de plekken waar podia neerstrijken, prikkelende illustraties en veel meer. Geschikt om door te bladeren tijdens De Uitzending, maar vooral bedoeld om nog lang te bewaren en op de koffietafel tentoon te spreiden.

Het Tijdschrift is nu te bestellen via deze link. Bestel je vóór 24 augustus, dan wordt 'ie de week erna bij je thuis bezorgd.


De Doos
Into The Great Wide Open in huis halen kan door middel van De Doos. Daarin zijn allerhande producten van bevriende partijen verzameld. De Doos bevat Het Tijdschrift en goede dranken om te nuttigen bij De Uitzending, maar ook een Into The Great Wide Open-theedoek, een W.A.D.-waterfles, een speciaal, gelimiteerd kunstwerk, de Kolderkrant van 2020 en meer.

De Doos is nu te bestellen via deze link. Daar vind je ook precies wat er allemaal in zit. Bestel je vóór 20 augustus, dan wordt 'ie in de week van 24 augustus bij je thuis bezorgd.


Merchandise
In de webshop zijn ook losse items te bestellen, zoals een t-shirt, ontworpen door designers in residence Roosje Klap en Loes Claessens, en een DIY-kit waarmee je zelf een komorebi kunt maken, een elektronisch wezen dat volgend jaar zijn weerslag zal vinden in het kunstprogramma van Into The Great Wide Open.

De komorebi kit was te bestellen tot 10 augustus. Het t-shirt is te bestellen via deze link. Omstreeks 20 augustus worden de eerste bestellingen geleverd. Bestel je later, dan is de levertijd 3-5 werkdagen.


Het Filmprogramma
Even rust in Podium Vlieland. Weg van de kakofonie, het lijf ontspannen in een luie bioscoopstoel, bij bijzondere films. Podium Vlieland zul je er zelf bij moeten denken en die bioscoopstoel wordt je eigen bankstel, maar het filmprogramma van Into The Great Wide Open is dit jaar gewoon te zien. Met dank aan de filmmakers, die toestemming gaven om hun werk online te zetten, en aan IFFR, dat zijn platform Unleashed ter beschikking stelt, is het programma een week lang gratis te bekijken.

Tussen 27 augustus en 2 september te bekijken via IFFR Unleashed. Meer informatie over de films vind je hier.


DJ St. Paul: Eternal Sunrise of the Spotless Mind
Twee jaar geleden verzorgde DJ St. Paul live een soundtrack bij de zonsopkomst, op het strand van Vlieland. De bijzondere omstandigheden nopen hem er nu tot dat huzarenstukje te herhalen. Paul is weer op het strand, de vroege vogels kunnen thuis naar buiten turen en meekijken en -luisteren naar zijn set. Uiteindelijk is de zon die bij Vlieland uit het water stijgt, immers dezelfde als de zon die aan de wal boven de horizon uit kruipt. Luister de eerste Eternal Sunrise of the Spotless Mind hier terug.

Zondag 30 augustus, 05:30 - 07:00 op intothegreatwideopen.nl.


Rob Sweere: Silent Sky Project #89
Een tweede ritueel op de zondagochtend: kunstenaar Rob Sweere nodigt mensen uit voor een groepsperformance die eigenlijk plaats had moeten vinden op het Sportveld, maar die ook in afzondering tot inzicht kan leiden. Onder de naam Silent Sky vraagt hij mensen om korte tijd op hun rug te liggen en naar de lucht te kijken, onder begeleiding van Sweere. Meer informatie over het project is hier te vinden.

Zondag 30 augustus, 10:00 uur op intothegreatwideopen.nl.


Het Kamp van S10
Uit dit alternatieve programma blijkt maar weer: Into The Great Wide Open is niets zonder vooruitstrevende kunstenaars en artiesten. Het festival blijft dan ook graag betrokken bij hun ontwikkeling. Op uitnodiging van het festival reist rapper S10 - die vorig jaar indruk maakte in de Bolder - af naar Vlieland om in de Brouwerij twee weken te werken aan haar nieuwe album. Dat doet ze met een groep gastmuzikanten die is samengesteld door S10, haar team en Into The Great Wide Open, waaronder vaste producer Sim Fane, Remy van Kesteren, Sor, Wende, GIAN, Koen van de Wardt (Klangstof) en Jelte Heringa (Moss).

Overheid, fondsen en donaties
Into The Great Wide Open kan deze plannen uitvoeren met dank aan donaties van kaartkopers en steun van de overheid en fondsen. De organisatie voelt een grote verantwoordelijkheid om dit geld op een goede manier te besteden en door te laten stromen in de culturele sector. Met de donaties is het kernteam van Into The Great Wide Open doorbetaald en overeind gehouden. Met de overheidssteun worden alle Nederlandse muzikanten en dj's die in 2020 op het festival zouden staan, volledig uitbetaald, alsook de betrokken boekingskantoren.

Into The Great Wide Open is druk bezig om de gelden op een verantwoorde manier bij de juiste mensen - (kinder)kunstenaars, cateraars, bouwers etc. - terecht te laten komen. Het kost tijd om dit goed te doen, daar zijn we op dit moment hard mee bezig. We houden ons publiek op de hoogte van deze plannen.

Deze gelden stellen Into The Great Wide Open verder in staat om te bedanken voor de jaarlijkse bijdragen van Kampeerterrein Stortemelk en Gemeente Vlieland, zodat dit geld voor belangrijkere zaken gebruikt kan worden. Meer informatie over de manier waarop Into The Great Wide Open momenteel met zijn geld om gaat is hier te vinden.

Into The Great Wide Open verheugt zich op het programma van eind augustus en kijkt voorzichtig uit naar een warm weerzien op Vlieland, ergens in de toekomst.

Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven van nieuwe aankondigingen en het laatste nieuws kan door te rsvp’en op het Facebook-evenement of te abonneren op de tweewekelijkse nieuwsbrief POST.


Ontwerp door Into The Great Wide Open 2020 designers in residence Roosje Klap en Loes Claessens.