Alles beweegt. Neem nou het beeld van Into The Great Wide Open. Dat is dit jaar onderhevig aan de invloeden van weer, wind, de zon én, zoals nu, een serie nieuwe namen.

Daarin onder meer een delegatie vanuit Londen en omstreken, met de rijzende hiphopster Little Simz, postpunkrevelatie Squid en triphopband HAELOS. Ook souldoorbraak Yola, elektroduo Onipa en jazzcollectieven Nérija en Kokoroko zijn bij dezen bevestigd. Oscar Jerome, de gitarist van die laatste, speelt ook een show op het eiland, net als Kokoroko’s bijna-naamgenoot KOKOKO!, een afrobeatband uit Kishasha, de hoofdstad van Congo die bloeit als Berlijn eind vorige eeuw.

Daarnaast brengt TootArd zijn woestijnblues uit de Golanhoogten naar Vlieland en nemen The Teskey Brothers hun americana mee vanuit - u raadt het al - Australië. Daarvandaan komt ook WAND, het voormalige sloopbedrijf uit de entourage van Ty Segall dat op zijn nieuwe plaats ineens klinkt als vroege Radiohead en Tame Impala uit de toekomst. Gevestigd folkzanger Conor O’Brien alias Villagers komt over vanuit Ierland om de plaat voor te stellen waarop hij zijn muzikale horizon verbreedde met spirituele jazz en samples van gospel en soul. Širom is hoogstwaarschijnlijk de eerste band die Sloveense volksmuziek naar Into The Great Wide Open brengt. Gelukkig zijn hun ambient- en folkcomposities ook prima te verteren voor iedereen die niet precies weet hoe je Ljubljana uitspreekt.

Zoals ieder jaar zoekt Into The Great Wide Open het ook dicht bij huis. In Frankrijk bijvoorbeeld, waar discosensatie L’Impératrice reeds de dansvloeren afgaat en hier en daar een knipoog uitdeelt. Vanuit België reist Charlotte Adigéry naar het noorden met haar elektronische indiedisco vol teksten over haar Caribische afkomst, haar grootste angsten en diepste verlangens.

Resten ons de Nederlandse gasten van het festival. Eefje de Visser keert in aanloop naar haar vierde album tot nu toe terug naar Vlieland, met nieuw werk dat klinkt als de soundtrack van een eightiesfilm. Benny Sings is al beroemd in Japan en de VS, maar breekt met zijn zoete popliedjes eindelijk ook door in eigen land. En het Nederlands Blazers Ensemble, dat speelt gedurende het weekend drie verschillende sets op drie verschillende plekken op het eiland. Het voert De Schepping van Joseph Haydn uit, een oratorium in drie delen waarmee het ensemble het verhaal van het leven in één dag vertelt.

Meer namen volgen nog. Eerder werden al bekendgemaakt: Jungle, Hot Chip, Parcels, Angelo De Augustine, BCUC, Bokoesam, Crumb, Daniel Norgren, Ex:Re, Faraj Suleiman, Gia Margaret, Helena Deland, Jordan Mackampa, Kate NV, Lewsberg, Niklas Paschburg, RIMON, S10, Sophie Hunger, Strand of Oaks, Superorganism, Tamino, The Murder Capital, Whispering Sons, Yung Nnelg en YĪN YĪN.

Het hele programma is hier te ontdekken en hier te beluisteren via Spotify. Blijf op de hoogte via onze Facebook, Twitter, Instagram

Het festival vindt plaats van 29 augustus tot en met 1 september en is reeds uitverkocht, de wachtlijst is vol. Pas op met het kopen van kaarten via derden, er zijn oplichters actief.