De zeilen worden gehesen, de vlag kan uit, het programma is compleet en de blokken zijn af. Met de laatste wijzigingen en de toevoeging van een gesproken woord-programma is het nu echt rond.

De Blokken

Voorpret is de halve pret: vanaf nu is het mogelijk om blokken te omcirkelen en te bekijken hoe de route over het eiland dit jaar moet lopen.

Het blokkenschema is hier te vinden op onze website, als een print- en downloadbare pdf. Ook in de gratis Timesquare-app is de weg door het weekend met gemak uit te stippelen. Het blokkenschema blijft ook daar voortdurend up to date. Het is namelijk aan veranderingen onderhevig.

Dat kunnen we helaas al illustreren met een voorbeeld uit de praktijk. Vanwege verplichtingen in de studio is L'Impératrice jammer genoeg genoodzaakt zijn bezoek aan Into The Great Wide Open te annuleren. Gelukkig is een waardige vervanger reeds gevonden: het tamelijk bizarre HENGE sluit op vrijdag Bij De IJsbaan af met buitenaardse spacerock.

Gesproken Woord

Possible Futures Talks
Into The Great Wide Open verkent dit jaar Possible Futures. Met beeldende kunst, maar ook met een praatprogramma Bij de IJsbaan. Daar fantaseren sprekers uit kunst, cultuur en wetenschap over de toekomst. Het programma wordt gepresenteerd door Wilbert van der Kamp

Op vrijdag staat het gesprek in het teken van natuur. Hoe leven we samen met de natuur? Hoe gaan we om met alle organismen? En hoe gaat dat de komende jaren veranderen? Te gast zijn cultuursocioloog Ruben Jacobs, onderzoeker Chris Julien (Planet B, Waag), kunstenaar Špela Petrič en klimaatpsychologe Evanne Nowak.

Op zaterdagochtend onderzoeken we samen hoe kunst kan bijdragen aan een betere toekomst. Kom luisteren naar mediawetenschapper Dan Hassler-Forest, kunstenaar Claudy Jongstra en schrijver Auke Hulst

Op zondag wordt het praatprogramma afgesloten met onze eigen zondagse dienst Leve de Toekomst - een zoektocht naar zingeving anno 2019. Hoe bouwen we de samenleving van de toekomst en waar lopen we warm voor? Met Ralf Embrechts (Quiet 500), Marleen Stikker (Public Spaces, Waag) en Jaïr Stranders (Theater Na de Dam). Muzikale omlijsting door Pip Blom en Willem Smit

Op De Schans Op Het Eiland
Tijdens Into The Great Wide Open brengt SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) Op De Schans, een programma in samenwerking met SMIB-lid Bonne Reijn en schrijfster Alma Mathijsen, naar Vlieland. Op De Schans is een huisfeest en spoken word-avond waarop schrijvers en artiesten teksten en aanzetten daartoe voorlezen. De ene keer raakt Ray Fuego verzeild in een rap battle met Connie Palmen, dan weer leest Pepijn Lanen de eerste versie van zijn volgende boek voor of draagt Anton Dautzenberg voor uit notities die nog maar net zijn opgedroogd. Op Vlieland nemen Hanna Bervoets en Maartje Wortel deel en kan iedereen meedoen aan de open mic. 

Lekker Praten 
Peter Buurman (De Speld, Das Mag, Neutrale Kijkers) gaat lekker praten met Vlielanders, badgasten en andere mensen die het eiland draaiende houden tijdens het festival.