In navolging van The Industry, S10 en Sarah Neutkens brengt Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) eind deze maand een bezoek aan Vlieland. Op uitnodiging van Into The Great Wide Open struint het dertienkoppige collectief een week lang over het eiland.

Onder de naam Op de Schans nodigen schrijfster Alma Mathijsen, stijlicoon Bonne Reijn en SLAA zes schrijvers, vier muzikanten en twee kunstenaars uit. Eén week lang struinen ze over het eiland op zoek naar de perfecte vondst. Ze vinden rendiermos, een F-16, de kampioen Europees kettingzagen, een illegale begraafplaats voor huisdieren en een schelp.

De groep verzamelt er verhalen van Vlieland en vertaalt deze naar hun eigen kunstvormen. De daaruitvolgende literatuur, muziek en beeldende kunst komen samen in een vierdelige audioserie die alle kanten opschiet en toch een geheel vormt. Een dertienkoppige Frankenstein om naar te luisteren. 

Volg Het Kamp van Op de Schans vanaf volgende week via de Instagram-accounts van Into The Great Wide Open en SLAA.

Beeld door Tom van Huisstede.

In de zomer van 2020 reisde SLAA ook al af naar het eiland. Bij Vuurboetsduin maakten Ray Fuego, Jerry Afriyie, Babeth Fonchie, Firoza Mulahella en Maxime Garcia Diaz een manifest voor de nieuwe wereld, als onderdeel van De Uitzending. Ze bevroegen de huidige maatschappij door gezamenlijk een alternatieve wereld te articuleren en woorden voor een nieuwe wereld te zoeken.

Het Kamp van Op de Schans is het vierde kamp dat door Into The Great Wide Open wordt geïnitieerd. In 2019 nam Willem Smit (te kennen van  onder meer Canshaker Pi en Personal Trainer) onder de naam The Industry een album op tijdens Into The Great Wide Open met gasten uit de vaderlandse indiescene. In de zomer van 2020 toog rapper en zangeres S10 naar Vlieland om met onder meer Wende Snijders, Remy van Kesteren en Maarten Vos te werken aan haar tweede album Vlinders. In december 2020 vroeg het festival Sarah Neutkens om er te schrijven aan nieuw werk, dat uitmonde in een vijftal composities.