’t Is wat, zo’n Great Wide Open. Een leeg canvas waar je uren naar kunt staren voor je alle moed bijeen hebt geraapt om een eerste streep te zetten. Een vat vol ongekende mogelijkheden, uitnodigend maar ook overweldigend. Gelukkig mogen we vandaag de eerste kunstenaars en muzikanten bekendmaken die ongebaande paden op het eiland bloot zullen leggen. Hun voorbeeld - en dat van vele anderen - zal deze zomer doen volgen.

Tussen 27 en 30 augustus komen onder meer Spinvis, Weval, Raymond van het Groenewoud, Lankum, Akwasi, Togo All Stars, Vagabon en Sinead O'Brien naar Vlieland. De eerste namen voor het kunstprogramma, dat zich dit jaar richt op De Kritieke Massa, zijn Rob Sweere, Sophia Bulgakova en Stefano Murgia. Beluister de eerste lichting in deze Spotify-playlist en maak hieronder uitgebreider kennis.

Tickets voor Into The Great Wide Open 2020 zijn reeds uitverkocht. Er zijn nog wel kinderkaarten te koop.Kunst
Het kunstprogramma richt zich dit jaar op De Kritieke Massa en gaat over nullen en enen, eenlingen en groepsmensen. Het nodigt kunstenaars en bezoekers ertoe uit zich af te vragen hoeveel er nodig is om verandering teweeg te brengen, en hoeveel unieke eigenschappen een mens nodig heeft om zichzelf te zijn. Het daagt zowel het individu als het collectief uit om op zoek te gaan naar kantelpunten en nieuwe ideeën.

Een van de kunstenaars op het programma is Rob Sweere, die mensen met andere ogen wil laten kijken naar de wereld om hen heen. Hij nodigt zijn publiek uit onderdeel te worden van een ritueel en creëert daarmee een reeks groepsperformances. Tijdens Into The Great Wide Open zal het Sportveld Sweere’s speelveld zijn, met de kritieke massa als zijn materiaal.

Sweere krijgt onder meer gezelschap van Sophia Bulgakova, die de fysieke ruimte opnieuw inricht aan de hand van veranderende woordwolken, en Stefano Murgia, een geluidskunstenaar die mogelijkheden onderzoekt om een nieuwe taal te creëren en met behulp van modulaire synthesizers, trillingsmotoren en zelfgemaakte instrumenten het bos onzichtbaar in beweging brengt.

Muziek
Dan de muziek. Dit jaar speelt Spinvis, de liedsmid die zijn vak steeds weer beter lijkt te verstaan, een show op de donderdagavond van het festival om zijn nieuwe album voor te stellen. Weval brengt zijn experimentele tweede plaat The Weight met een volledige band naar het eiland, waar de Vlaamse rocklegende Raymond van het Groenewoud – zonder hem geen Luc De Vos, Wannes Cappelle of Zwangere Guy – zal vieren dat hij dit jaar zeventig wordt.

Lankum is een nieuwe parel uit het duistere Dublin, die eeuwenoude folktradities durft te mengen met bevlogen punk en psychedelica. Zo mooi dat je er bijna bang van wordt. Datzelfde kan worden gezegd van Sinead O’Brien, een eveneens Ierse post-punkzangeres en poëet die nog piepjong is maar zich liever laat inspireren door grootheden als Patti en Mark E. Smith dan haar tijdgenoten. Ze zal het vast goed kunnen vinden met Akwasi, de rapper, schrijver en acteur die op Vlieland een nieuwe fase in zijn carrière komt inluiden. Een fase waarin hij nog nadrukkelijker dan voorheen op de barricades klimt om grote thema’s op een kritische manier aan te snijden. Een lichtend voorbeeld, zelfs in de donkerste tijden.

Zoals Akwasi hiphop, soul en jazz bij elkaar in de blender mikt, zo posteert het West-Afrikaanse collectief Togo All Stars highlife, afrobeat en voodoo gebroederlijk naast elkaar. Alsof de stromingen nooit los van elkaar hebben bestaan. De New Yorkse Laetitia Tamko, alias Vagabon, heeft ook maling aan genres. Op haar debuutalbum liet ze de ingetogen indie van haar eerdere releases achter zich en koos ze vol zelfvertrouwen voor frisse popliedjes met vleugen R&B en elektronica. Haar doe-het-zelfmentaliteit heeft ze gelukkig altijd behouden.

Ontwerp door Into The Great Wide Open 2020 designer in residence Roosje Klap, in samenwerking met Loes Claessens. Animatie door Vera van der Seyp.

De Goede Reis
Dit jaar zit op ieder ticket voor Into The Great Wide Open een toeslag van vijf euro. Deze toeslag wordt gebruikt om de reis van alle bezoekers klimaatneutraal te maken en de voetafdruk van het festival met ten minste 50% te verkleinen. Bezoekers die groen reizen, krijgen hun 5 euro tijdens het festival terug in de vorm van twee munten. Alle informatie over De Goede Reis is hier te vinden.

Here Comes The Summer 2020
Van 1 tot en met 3 mei vindt Here Comes The Summer plaats, een samenzijn dat plaatsvindt op en om kampeerterrein Stortemelk. Kleiner dan Into The Great Wide Open, maar verder net zo groots.

De kaartverkoop voor het festival is hier reeds begonnen. Tickets gaan rap over de digitale toonbank, dus wacht niet te lang als je erbij wilt zijn. Op het muziekprogramma staan onder meer Lee Fields & The Expressions, YĪN YĪN en la loye. Alle bevestigde namen zijn hier te vinden. 

Tot slot
Op de hoogte blijven kan op verschillende manieren. Door je aan te melden voor de nieuwsbrief of voor de events van Here Comes The Summer en Into The Great Wide Open, bijvoorbeeld. Ook is Into The Great Wide Open aanwezig op FacebookTwitter en Instagram.