Reizen op fossiele brandstof is de pest voor het milieu. Laat staan reizen naar een festival, een tijdverdrijf met eveneens een behoorlijke voetafdruk.

Dat moet en kan anders. Daarom werkt Into The Great Wide Open dit jaar samen met Lab Vlieland en andere partijen aan een circulair festival. Het houdt in dat reizen naar Vlieland fossielvrij wordt gemaakt en dat afval als een grondstof gaat dienen.

Goeie Reis: fossiel- én bagagevrij naar Vlieland
Het transport van mensen en spullen rondom Into The Great Wide Open zorgt voor zo’n tweederde van de totale CO2-uitstoot van het festival en gebruikt een enorme hoeveelheid fossiele brandstof. Om dit aandeel te verminderen is het Goeie Reis-programma ontwikkeld. Met Goeie Reis is een reis naar Vlieland gemakkelijk, aangenaam en ook nog eens duurzaam. 

Zonder bagage naar Into The Great Wide Open?
Dat kan met de fossielvrije bagageservice*, waarbij PostNL alle spullen van thuis naar de camping brengt. Geen gesjouw meer dus. Zo wordt het nog makkelijker om de auto te laten staan en met festivalbus of trein te reizen. De service is hier te boeken.
*De bagageservice is alleen beschikbaar vanuit de randstad naar Kampeerterrein Stortemelk.

Bus
Festivalbussen.nl rijdt op 2e generatie biobrandstof naar Harlingen. Speciaal voor Into The Great Wide Open wordt er op biobrandstof gereden, waarmee de CO2-uitstoot met 85% vermindert. De bussen rijden van Amsterdam en Utrecht naar de terminal in Harlingen. Boek hier de busreis.

Auto
Liever met de auto? Zorg dan sowieso dat alle stoelen bezet zijn. Een service als blablacar is daar een handig hulpmiddel bij.​ Maar ook een auto kan fossielvrij rijden tegenwoordig. Een dieselauto tanken met biobrandstof levert al een CO2-besparing van 85% op. Deze biobrandstof (blauwe diesel) is in Friesland op verschillende plaatsen verkrijgbaar. ​Met een elektrische auto op groene stroom is ook een duurzame reisoptie. Geen elektrische auto? Kom dan met een elektrische deelauto via mywheels of snappcar.

Zeilschip
Altijd al eens willen zeilen naar Into The Great Wide Open? ZuiverVaren zeilt een week voor het festival naar Vlieland en heeft enkele plekken beschikbaar voor passagiers. Meer weten, neem contact op met ZuiverVaren.


Afval = grondstof
Het festivalterrein is dit jaar bijna afvalvrij, door reststromen als grondstof te behandelen en niet meer als afval. Alle gebruiksmaterialen zijn direct herbruikbaar, recyclebaar, of lokaal composteerbaar.

Festival op fossielvrije stroom
Ook de energie voor het festival wordt zonder fossiele brandstoffen opgewekt. Dat doen we met een slim energienetwerk, batterijen, groene netstroom en aggregaten op geavanceerde biobrandstof.

De circulaire innovatietour
Altijd al eens willen zien hoe zo’n composteermachine werkt, welke innovaties worden getest, hoe water wordt bespaard en een slim energieplan eruit ziet? Op vrijdag 31 augustus geven Lab Vlieland en Innofest vanaf 12.30 uur een rondleiding op en om het festival. Er zijn slechts 80 plekken beschikbaar, meld je daarom snel aan via dit e-mailadres.


Het Goeie Reis-programma is ontwikkeld door Into The Great Wide Open, Lab Vlieland, PostNL, Bagagevervoer Wietze de Boer, Goodfuels, festivalbussen.nl en ZuiverVaren.