Into The Great Wide Open is nooit af. En er is altijd nog wel een knop waaraan gedraaid moet worden of een blok dat schuift. Maar voor nu is het programma compleet. Kijk maar:

Verken de vrije ruimte
In een nieuw programmaonderdeel met lezingen en gesprekken wordt de betekenis van de vrije ruimte verkend. Met de bezoekers als astronauten en Vlieland als moederschip. Zo spreekt publicist Daan Borrel over de vrije ruimte binnen de seksualiteit, vertelt pianist en componist Reinbert de Leeuw over zijn constante zoektocht naar vernieuwing en legt filosoof Joke Hermsen uit hoe je creatief kan blijven denken in tijden van overmatige prikkels. Tijdens het festival is de vrije ruimte overal: op het kerkplein, in achtertuinen, huiskamers en duinpannen. Aangekondigd en onaangekondigd, voor en na optredens. Meer informatie volgt snel.

Films van wereldklasse in Podium Vlieland
Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt dit jaar een uitgebreid filmprogramma mogelijk in Podium Vlieland. Een brede variatie met bijzondere muziekfilms als Milford Graves Full Mantis en It Must Make Peace, maar ook een verkenning van de filmgeschiedenis in Johann Lurfs . ​Playing Men onderzoekt de spelende mens, Let The Corpses Tan verenigt crimi met erotiek en westerns. In IFFR-kort worden verschillende korte films voorgeschoteld in twee programma's: Tiger Short Highlights en Wandering Souls. Voor de kinderen zijn er twee IFFR-filmprogramma’s met de motto’s Bijzondere Verhalen en Bijzondere Dieren.

Still uit de film It Must Make Peace

Kinderen zijn koning op de Kolder
De Kolder strijkt speciaal voor de jonge festivalbezoeker op meerdere plekken op het eiland neer. Knippen en krassen kan bij Kris Kras Atelier, bij Draw It Together wordt gebouwd aan levensgroot kunstwerk en bij Kami’s van Vlie wordt naar de mysterieuze krachten van het eiland gezocht. Studio Ginnungagap vertaalt het eiland in geluidskunstwerken, Beeldbagage maakt van iedere jongere een herinneringenvanger en RaRoRI Reality tovert een wereld tevoorschijn met een magisch glas. Bakken en koken kan bij Fantastische Focaccia.Bij de Tactische Bosspelen Club en de Zuidwesterstormbaan kan iedereen zich de longen uit het lijf rennen, terwijl bij de Kolderkrant juist de jonge reporters een kans krijgen. Op het strand vindt een omgekeerde opgraving plaats bij Van Botten Worden Beesten Gemaakt, terwijl iets verderop zandfiguren gemaakt worden bij Strandzand Fantasieën. De Waddenvereniging verkent de zee in Korren Noordzeestrand. Op het Kerkplein staat de Waardeloze Juwelier en T Hol van Stout Konijn is op de Pukkel te vinden. Op Kampeerterrein Stortemelk hangen de Vrije Hangende Vlielanders.

Waddenkolder: het Into The Great Wide Open-prentenboek
Liselot van der Speld heeft voor het tienjarig bestaan van Into The Great Wide Open een kinderboek getekend over de reis naar Vlieland en het festival. Van het pakken van de tassen tot de headliner op het Sportveld. Het boek is leuk voor alle leeftijden en bevat illustraties en zoekplaatjes. Het verschijnt in beperkte oplage en is straks verkrijgbaar in De Winkel, maar is ook alvast te bestellen via deze link.

Van urine tot drinkwater: innovaties op het festivalterrein
Innofest ziet het festival als proeftuin. Ze geven ondernemers en studenten de kans om daar hun innovaties en uitvindingen te testen. Zo werkt Semilla aan een systeem dat urine binnen drie uur kan verwerken tot drinkwater en test Zzinga een nieuwe honingcider waarmee ze bijensterfte tegen hopen te gaan. Ga voor alle tests en meer informatie naar de website.