Inderdaad, Let It Happen, klonk het even geleden nog hoopvol. De afgelopen maanden werd gewerkt aan een aangepast festival, in een vorm die mogelijk leek. Maar de pandemie houdt aan en een festival organiseren lijkt steeds minder haalbaar en verantwoord. De organisatie wil niet het risico lopen dat er vanwege Into The Great Wide Open besmettingen ontstaan op Vlieland, waar geen quarantaine-faciliteiten zijn en het logistiek ingewikkeld is om positief geteste mensen veilig naar de wal te vervoeren.

Dat er op 13 augustus vanuit de overheid pas meer nieuws komt over festivals na 1 september heeft de organisatie definitief doen besluiten de stekker eruit te trekken. Ook als er groen licht zou komen is het met de beste wil van de wereld niet mogelijk om op zo’n korte termijn op een Waddeneiland een festival neer te zetten, onder voorwaarden die nu nog niet duidelijk zijn.

Gekochte tickets voor het uitverkochte Into The Great Wide Open: Let It Happen worden terugbetaald en artiesten, kunstenaars en hun boekers ontvangen hun volledige gages. Ook leveranciers worden gecompenseerd.

Door zelf af te lasten dreigt een bijdrage van het Garantiefonds aan het festival voorbij te gaan. Maar de stichting achter Into The Great Wide open is financieel gezond en kon de afgelopen jaren gelukkig rekenen op steun van Fonds Podiumkunsten, donateurs van het Vuurtoren Genootschap, de Provincie Fryslân, de Gemeente Vlieland en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Steun die bedoeld is en gebruikt wordt voor het stimuleren van en investeren in het werk van kunstenaars en muzikanten.

Plannen daarvoor zijn er ruimschoots. Zo gaat Into The Great Wide Open door met de makerskampen op het eiland en wordt later deze zomer een nieuwe audioserie gepresenteerd. Inspanningen als deze geven energie.

Into The Great Wide Open zit dus niet stil en blijft werken aan mooie dingen. Ook wordt uitgekeken naar een weerzien op Vlieland. Wanneer dat ook moge zijn.