Into The Great Wide Open organiseert It’s Good To Be Back: een presentatie van wat er zoal gebeurde op muzikaal en creatief front terwijl de wereld stil leek te staan. Een viering van wat weer mag. En een oefening of we het nog kunnen met z’n allen. De roestige plekjes wegschuren en de scharnieren smeren, zo je wilt. Zondag 8 mei gaat het gebeuren, in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. Verwacht muziek, poëzie, kunst en kolder voor kinderen. En publiek, eindelijk weer publiek.

Dat er weinig openbaar kon plaatsvinden tijdens de pandemie betekent niet dat de creativiteit stagneerde. Het gebrek aan optredens en publiek leidde tot nieuwe artistieke impulsen. Into The Great Wide Open stuurde artiesten, muzikanten, schrijvers en kunstenaars naar Vlieland, op makerskamp. Daarvan vonden er al zes plaats, en de eerste resultaten van de verblijven vol rust, ruimte en artistieke vrijheid die het eiland de makers bood druppelen inmiddels naar buiten. Dat geldt ook voor de creatieve output van de makers die een half jaar lang De Basisbeurs ontvingen, mede dankzij steun van het publiek.

Een aantal van deze makers zal hun nieuwe werk – soms voor het eerst aan toeschouwers – presenteren tijdens It’s Good To Be Back. Daarnaast is er ruimte voor actuele kunst, en kinderen kunnen naar hartelust ravotten.

 

Opbrengst voor Oekraïne

De dag is vrij toegankelijk, maar we vragen je een donatie te doen. De verdiensten gaan volledig naar het SkateCafe Fonds. Vanuit het SkateCafe in Amsterdam Noord rijden meerdere malen per week bussen naar de Pools/Oekraïense-grens: heen met hulpgoederen, terug met ontheemden. Dat kost geld. De opbrengst van deze middag maakt dat mede mogelijk.
 

Let op: er zijn geen kaarten meer in de voorverkoop te reserveren, maar aan de deur is nog vrije entree mogelijk op de dag zelf (zolang de capaciteit het toelaat).


Muziek
 

Public Relations

Eind 2021 trokken zes muzikanten en twee schrijvers vreemd van elkaar zonder plan naar Vlieland. Al wandelend, improviserend en in gesprek leerden ze elkaar kennen. Op het eiland verkende de groep hoe het is om in artistieke vrijheid en vrijblijvendheid samen te zijn. Een zoektocht met de naam Public Relations. Een onderzoek naar de mogelijkheden van het collectief, imago en de grenzen van communicatie. Met als resultaat een organische en hiërarchieloze samenwerking die voortduurt tot op de dag van vandaag.  

In het komende jaar zal het achttal de resultaten van hun chemie delen met het publiek. Een album in de vorm van een muzikaal collage. Een toneelstuk over Public Relations. Een publicatie gebaseerd op de gesprekken die de groep op het eiland voerde. Tijdens It’s Good To Be Back zal een eerste tip van de sluier opgelicht worden.

Public Relations wordt gevormd door: Pelumi Adejumo, Ricky Cherim (Meetsysteem), Julie Divakova (Giant Julie), Marvin Lalihatu (Animistic Beliefs), Adura Sulaiman (Future Husband), Sanam Tahmasebi (Sanamika), Arie van Vliet (Lewsberg) en Yvonne Zeegers.
 

Yung Nnelg

De jonge Ghanese rapper Yung Nnelg vond zijn heil in rapperscollectief SMIB, het skatende hiphop-funk-leger uit de Bijlmer dat met kameraden als Ray Fuego een nieuwe generatie rappers vertegenwoordigde die doet denken aan de Wu-Tang Clan. Later geprikkeld door de artistieke beau monde van Amsterdam ontwikkelde Yung Nnelg zich met zijn tegendraadse beats en onverwachte rockvibes tot een groot rapper, die soms tegen het Frank Oceanse aan zit.

Dat Into The Great Wide Open niets is zonder vooruitstrevende kunstenaars en artiesten moge duidelijk zijn. Om betrokken te blijven bij hun ontwikkeling werd 'Nnelgie' dit jaar uitgenodigd op Vlieland om er met verscheidene gasten te werken aan zijn nieuwe album. De bijbehorende docu Het Kamp van Yung Nnelg is alvast te bekijken.
 

Anne Soldaat

Anne Soldaat is terug, en hoe. De muzikant die dertig jaar actief is als songschrijver, zanger en gitarist – hij maakte in die hoedanigheid meer dan vijftien jaar deel uit van Daryll-Ann en bracht vier solo-albums uit – klinkt op zijn nieuwe plaat als herboren. Die plaat heet Facts & Fears en is een heuse “return to form”, zoals men dat soms zo mooi zegt. Soldaat stond al meermaals op het podium op Vlieland, in 2014 bijvoorbeeld met Daryll-Ann. Nu maakt hij zijn opwachting in de Amsterdamse Tolhuistuin.
 

Nana Adjoa

Met oog voor detail en verfijndheid maakte Nana Adjoa – die je al kunt kennen als bandlid van Sue The Night en Janne Schra – haar dubbel-EP Down At The Root in 2017 en 2018. Daarna kwam het succes stap voor stap. Enkel en alleen door haar ontwapenende optredens, softe indie met soulvolle invloeden en prachtige, ingetogen lyrics. In 2020 kwam haar eerste volledige album Big Dreaming Ants uit, dat zowel bulderend als lichtvoetig is. Haar werk doet sterk denken aan artiesten als Lianne La Havas en Corinne Bailey Rae.

Dit voorjaar was ze onderdeel van De Nieuwe Mens, de roadmovie door Amsterdam die Into The Great Wide Open samen met 4 en 5 mei Amsterdam produceerde. Ze speelde toen in de gelijknamige tv-special I Want To Change op de zestiende verdieping van de A'DAM Toren.
 

St. Paul

Utrechts trots St. Paul is altijd een man van vele gedaanten geweest en daar zijn er de afgelopen twee jaar alleen maar meer aan toegevoegd. St. Paul is plaatjesdraaier, podcastmaker, playlistvirtuoos, pop-orakel en p… quizmaster. Soms is hij Sst. Paul, S(unse)t. Paul, (Jaarlij)St. Paul of, als je ‘m in het wild tegenkomt, gewoon Paul. In de Tolhuistuin zal de huisjock – zo mogen we ‘m inmiddels wel noemen – de dag feestelijk afsluiten met passende tracks zoals alleen hij dat kan.

 

Kunst


Rozsypne

Nienke Huitenga-Broeren & Lisa Weeda
In de zomer van 2014 wordt Rozsypne, een afgelegen dorpje op het Oekraïense platteland, omringd door de burgeroorlog die de levens van de inwoners ontwricht en verwoesting en chaos brengt. Maar Rozsypne kwam internationaal pas in het nieuws nadat vlucht MH17 in het luchtruim boven het dorp werd neergeschoten. Alle 298 passagiers kwamen om, en brokstukken, lichaamsdelen en andere restanten van mensenlevens regenden neer op de velden en huizen van het dorp – waarvan de naam kan worden vertaald als ‘verspreid’.

De internationale berichtgeving rond de vliegtuigcrash richtte zich met name op de West-Europese levens die erbij verloren gingen. Deze poëtische roomscale VR-ervaring biedt een gefragmenteerd inkijkje in het leven van Nina, een bejaarde inwoner van Rozsypne. Omringd door de typerende Oekraïense zonnebloemvelden zie je als toeschouwer details uit haar sobere maar gezellige huisje en deel je het gevoel van deze verafgelegen plek van dichtbij. Een levendige, felgekleurde en – opnieuw – pijnlijk actuele overdenking van rouw, volharding en gedeeld menselijk gevoel.
 

Caterpillar

Studio Toer
De caterpillar, of rups, kenmerkt zich door zijn bijzondere metamorfose. Van een kleine, kronkelende rups bloeit hij uit tot een expressieve en fladderende vlinder. Zijn manier van voortbewegen maakt hem uniek; geen enkel dier kruipt zo dynamisch voort. Deze beweging inspireerde Studio Toer voor hun nieuwe werk Caterpillar. In dit werk verkent Toer de mogelijkheden van expressie door middel van beweging. De installatie bestaat uit kinetische ringen die op verschillende manieren bewegen en op elkaar reageren. Zo ontstaat een choreografie die continu wisselt en beweegt als een schil om een tak heen.
 

Kolder


Vliebanieren

Lotte Verweij & Marte Vissers
De Vliebanieren zijn terug! In Werkplaats de Vliebanier ontwerpen wij ons eigen stukje festival. We bedrukken samen grote banieren met mooie vormen en kleuren. Vervolgens planten we onze vlaggen in de tuin. Doe je mee? Laat je stempel achter op de vlag én in de tuin!
 

GEVAAR GYM

Victor Schaduw
In de GEVAAR GYM werk je niet alleen aan een goddelijk lichaam maar beuk je ook door de barrières van je eigen angsten. Met dit speciaal door Dr. Victor Schaduw ontwikkelde outdoor fitness programma bouw je in no time een gigantische spiermassa op en verlies je tegelijkertijd liters angstzweet! Ja maar, hoor ik u zeggen. Is dat niet eng? JA ZEKER WEL! Is het spannend? NOGAL! Is het veilig? ALLESBEHALVE!! Is het noodzakelijk om er de komende zomer pico bello uit te zien en zonder angst over het strand te paraderen in je mono- of bikini? ABSOLUUT!!! Op 8 mei kun je in de Tolhuistuin meedoen met een aantal gratis proeflessen. Bereid je mentaal wel goed voor, want de GEVAAR GYM is bepaald niet voor bangeriken!!!
 

Stout Konijn Dwaalspoor

Douwe-Sjoerd Boschman & Ricardo Makosi
Stout Konijn heeft een gigantisch gangenstelsel onder de Tolhuistuin gegraven!
Volg het Stout Konijn Dwaalspoor dwars door de natuur en ontdek wat er boven én onder de grond leeft. Vind alle verstopte dieren, kras ze op je Dwaalkaart en maak je eigen Dwaalverhaal. Vind je onderweg een grote keutel van Stout Konijn? Kom naar de KeutelKraam en knutsel de groenste KnuffelKeutel ooit! Om 12:30 en 14:00 uur leest schrijver Douwe-Sjoerd voor uit het nieuwste Stout Konijn prentenboek en spelen alle KnuffelKeutels mee in het verhaal! Toe aan een pittige puzzel? Ontcijfer wat de bomen in de Tolhuistuin tegen elkaar zeggen en hack het Wood Wide Web! En wat is er aan de hand met de vogelhuisjes? Stout Konijn gaat los deze lente!
 

Houtje-touwtje Tangram

Hotmamahot
Houd/t je van houtjes, gekke vormen, hamers en spijkers en van kleur? Doe dan lekker mee met Hotmamahot en en timmer je eigen tangram in 3D.

Gesproken Woord


Op de Schans

Dertien schrijvers en muzikanten reisden vorig jaar april af naar Vlieland. Een week lang lieten zij zich meevoeren door het ritme van de dag met als vertrekpunt de Vlielandse nacht, ochtend, middag en avond. Het resultaat is De Dagdelen: een vierdelige audioserie die aanvoelt als een dichtbundel. Schrijvers Maartje Wortel en Alma Mathijsen dragen vandaag voor uit werk dat ze op Vlieland verzamelden. Kim David Bots gaat de voordracht muzikaal omlijsten.